Reactorul nuclear va fi montat până în anul 2030 și va funcționa aproximativ 10 ani. În acest fel, Luna se va transforma într-un generator electric orbital, care va putea produce energie ekectrică prin fisiune nucleară.

NASA a lansat recent un concurs de proiecte pentru noul reactor nuclear, fiind alese trei soluții câștigătoare. Fiecare concept selectat va primi o finanțare de aproximativ 5 milioane de dolari.

Soluțiile propuse vor fi testate de astronauții care se vor întoarce pe Lună în cadrul misiunii Artemis, care ar urma să aibă loc până în 2025, scrie Daily Mail.

Scopul final al acestui proiect este transformarea Lunii într-o posibilă colonie umană, care să aibă propria sursă de energie electrică, esențială pentru stabilirea unor așezări permanente.

Potrivit specialiștilor, energia solară folosită în prezent pentru alimentarea unor rovere nu va fi suficientă pentru o colonie umană, de aceea sunt necesare alte surse, mai eficiente.

În luna august a acestui an ar trebui să înceapă misiunea Artemis 1, dar un echipaj uman este prevăzut doar pentru misiunile Artemis 2 și Artemis 3, aceasta din urmă având ca scop aselenizarea, în jurul anului 2025.
 

Share articol: