Cercetătorii de la Geological Society of America au anunțat descoperirea unor procariote și alge preistorice păstrate într-o bucată de halit (sau sare gemă) cu o vechime de 830 de milioane de ani.

Ei vor să spargă această bucată de sare, ca să analizeze micoorganismele, despre care cred că ar putea fi în continuare vii, datorită unor bule cu lichid în care au fost blocate.

Acest lichid permite formarea unui microhabitat în interiorul rocii, astfel încât formele de viață preistorice ar fi putut rezista în stare latentă.

Un posibil contact cu microorganisme preistorice ar fi extrem de periculos, dar geologii susțin că analiza se va realiza în deplină siguranță, pentru că vor lua toate măsurile necesare de protecție.

De altfel, specialiștii caută de ani de zile soluții sigure pentru a putea cerceta formele de viață păstrate în sare

Supraviețuirea unor microorganisme un timp atât de îndelungat îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care ar fi putut rezista unele forme de viață pe alte planete, spre exemplu pe Marte. Depozitele mari de sare de pe Planeta Roșie demonstrează existența în trecutul îndepărtat a unor lacuri cu apă.

Supraviețuirea unor microorganisme păstrate în bucăți de sare gemă timp de sute de milioane de ani nu este imposibilă, pentru că există deja un precedent: au fost găsite procariote vii într-un halit de acum 250 de milioane de ani.

Halitul în care sunt blocate le protejează de radiațiile care altfel, în decursul timpului, le-ar distruge, explică geologii. Ele își pot adapta metabolismul astfel încât să reziste la condițiile din interiorul bucății de rocă.
 

Share articol: