Două persoane din Marea Britanie sunt primele care au primit o transfuzie cu un sânge produs în laborator, fără să mai fie necesară donarea.

Cei doi voluntari au participat la un experiment științific organizat la spitalul Addenbrooke din Cambridge. În total, studiul va include 10 voluntari, fiecare urmând să primească echivalentul a două lingurițe de sânge obținut prin creșterea în laborator a unor celule sanguine.

Scopul experimentul este observarea modului în care se comportă acest sânge în corpul uman, comparativ cu sângele primit de la donatori, scrie publicația Live Science.

Astfel, fiecare voluntar va primi două mici transfuzii, la interval de patru luni - una va presupune folosirea unui sânge obținut în laborator și a doua sânge de la donatori.

Cercetătorii cred că în cazul sângelui creat în laborator, celulele sanguine vor supraviețui mai mult timp în organism, pentru că toate aceste celule sunt tinere, în timp ce în cazul sângelui donat, celulele au vârste diferite.

Dacă experimentul se va dovedi a fi un succes, ar fi o performanță extraordinară pentru pacienții care se bazează pe transfuzii constante, pe termen lung, cum sunt cei care suferă de siclemie. Cu ajutorul sângelui creat în laborator, ei vor avea nevoie de mai puține transfuzii.

Totodată, va dispărea riscul dezvoltării unor anticorpi, problemă care apare deseori la bolnavii care necesită transfuzii frecvente. Prezența anticorpilor poate duce la complicații fatale și limitează tipul de sânge care poate fi administrat pe viitor acestor persoane.

Un alt avantaj important este că în laborator pot fi cultivate celule sanguine și din grupe foarte rare, greu de găsit la donatori.

Totuși, succesul acestui experiment nu înseamnă că nu vor mai fi necesari donatori de sânge, ei vor rămâne în continuare esențiali pentru salvarea pacienților.

În cadrul experimentului, cercetătorii au extras celule stem din sânge donat de voluntari și apoi au crescut aceste celule în laborator. Celulele stem folosite erau hematopoietice, adică nu se putea dezvolta decât în celule ale sângelui (hematii, leucocite și trombocite).

După transfuzie, aceste celule sanguine sunt monitorizate în corpul voluntarilor, datorită unui marker radioactiv care le-a fost aplicat. Deocamdată nu au fost raportate efecte adverse la cei doi voluntari care au primit sângele creat în laborator.

Vor fi necesare mai multe studii ample, până când folosirea sângelui creat artificial să fie aprobată pentru utilizare pe scară largă, dar reușita aceasta este un important pas înainte pentru tratarea pacienților cu grupe rare de sânge și pentru cei care necesită transfuzii periodice.
 

Share articol: