Lansarea navetei a avut loc pe 29 aprilie, de la Cosmodromul Plesetsk din orașul Mirny, în nord-vestul Rusiei.

Singura declarație oficială dată de Kremlin, pe 30 aprilie, precizează că „misiunea aparține Forțelor Aero-spațiale și va servi obiectivelor Ministerului rus al Apărării”.

Lansarea s-a făcut cu ajutorul unei rachete Angara-1.2, iar naveta spațială care se va afla pe orbita terestră se numește Kosmos 2555.

La bordul navetei se află o încărcătură secretă, despre care specialiștii susțin că ar putea fi un satelit similar cu EMKA-1 și EMKA-2, lansați în 2018 și 2021.

Noul satelit, care va furniza imagini de la sol, ar fi extrem de util pentru Rusia în contextul războiului cu Ucraina, scrie Daily Mail.

Racheta Angara 1.2 poate transporta o încărcătură de până la 3.800 kilograme, acești parametri fiind corespunzători cu greutatea unui satelit EMKA.

Aceasta a fost prima lansare din 2022 a unei rachete Angara. Pentru acest an sunt planificate alte două lansări: una pentru agenția spațială Roscosmos și alta pentru un zbor comercial solicitat de Coreea de Sud.

Lansarea navetei vine la doar câteva zile după ce conducerea Roscosmos a anunțat că va renunța la colaborarea cu NASA pentru funcționarea Stației Spațiale Internaționale.

Astfel, misiunea ISS va fi serios afectată, pentru că Rusia furniza până acum rachetele Soyuz, necesare transportului de provizii și echipamente la bord.

O soluție ar putea fi colaborarea cu unele companii private care pot furniza transport spațial, cum este SpaceX a lui Elon Musk.
 

Share articol: