La 45 de ani după lansare, sonda funcționează în continuare și își continuă misiunea de a călători în afara sistemului solar.

Recent, Voyager 1 a început să trimită spre Pământ informații bizare, care nu pot fi explicate și pe care inginerii NASA încearcă să le înțeleagă.

Mai exact, datele pe care le furnizează sonda nu corespund cu mișcările și orientarea ei în spațiu, ca și când aparatul nu și-ar mai cunoaște cu exactitate localizarea, scrie publicația Sci Nature.

Sistemul de control permite Voyager 1 să păstreze antena îndreptată spre Pământ și să furnizeze în continuare detalii despre zona în care se află. O posibilă defecțiune la acest sistem ar compromite întreaga misiune.

Totuși, Voyager 1 funcționează deja de 45 de ani, cu mult peste durata de viață estimată de experții NASA, iar în anul 2012 a părăsit sistemul nostru solar și de atunci călătorește prin spațiul interstelar.

Astfel, această sondă a devenit cel mai îndepărtat obiect construit vreodată de oameni.

Inginerii de la NASA se străduiesc să afle de ce sonda trimite date care par să nu corespundă cu realitatea de la bord, deși aparatul funcționeză în continuare în parametri normali.

Provocarea cu care se confruntă experții este foarte mare, pentru că, din cauza distanței uriașe, un schimb de mesaje între sondă și centrul de control terestru durează peste 20 de ore și jumătate.

Voyager 2, „sora” sondei Voyager 1, lansată tot în anul 1977, trimite în continuare date corespunzătoare, precizează NASA.
 

Share articol: