Fără el, lumea tehnologiei ar fi fost departe de evoluția uimitoare din zilele noastre.

Russell Kirsch, inventatorul pixelului și unul dintre pionierii ideii de imagine digitală, a murit zilele trecute, la vârsta de 91 de ani. Poate că numele său nu este unul pe care să-l recunoașteți imediat, însă contribuțiile sale din domeniul automaticii sunt cele care au făcut posibilă ideea de imagine digitală, transformând-o într-un concept apropiat de realitate.

Kirsch s-a născut pe 20 iunie 1929 la New York, din părinți de origine rusă și ungară, a mers la liceul din Bronx, apoi la Universitatea NYU, la Harvard și, într-un final, a ajuns la MIT. În 1951 acesta s-a alăturat National Bureau of Standards din SUA, acolo unde a lucrat timp de 50 de ani și unde a contribuit decisiv la inventarea pixelului și la conceperea primei fotografii digitale realizate vreodată.

Imaginea de 172 x 172 pixeli a fiului său Walden, realizată în 1957, este iconică și a fost inclusă de Life Magazine în topul celor „100 de fotografii care au schimbat lumea”.

Nici după pensionare, în 2001, Kirsch nu a renunțat la perfectarea celei mai faimoase invenții ale sale. Într-un interviu pentru Wired acordat în 2010, acesta sublinia încercarea sa de a construi un sistem care să utilizeze „pixeli de forme variabile” în loc de pătratele care au dominat construcția imaginii digitale încă de la inventarea lor și până acum.

Astfel, la 81 de ani, Russell Kirsch a început să lucreze la un sistem special care presupune realizarea de arii cu structura 6 x 6 pixeli, care să se dividă, ulterior, în mod inteligent în două secțiuni distincte la contrast maxim, înainte de rearanjarea pixelilor pe fiecare margine. Ideea nu a fost una care să prindă prea mult contur, însă e de reținut pasiunea nemăsurată pe care acesta a avut-o pentru domeniul imaginii digitale.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: