Se fac deja 4 luni de cat Microsoft nu mai acorda suport pentru Windows XP, sistem de operare care are inca un sfert din piata.

Windows XP va mai ocupa o felie importanta din piata sistemelor de operare cel putin pana in iulie 2016, potrivit unei estimari realizate de publicatia americana de tehnologie zdnet.com

Sistemul de operare a avut in luna iulie o cota de piata de 24,82%, potivit datelor netmarketshare.com, cu toate ca a Microsoft a renuntat sa mai acorde suport pentru el pe data de 8 aprilie. Intre timp, Windows 7 detine 51%, in usoara crestere fata de iunie, iar Windows 8 si 8.1, luate la pachet, au sub 13%. 

In iulie 2015, Windows XP ar trebui sa aiba in jur de 16% prin piata, daca se pastreaza tendinta de descrestere, cota care s-ar putea sa il claseze inca in fata versiunilor noi, 8 si 8.1. Jurnalistii estimeaza ca Windows XP va avea, in iulie 2016, in jur de 8% din piata.

In acest grafic de la netmarketshare.com, Windows 7 este reprezentat cu linia albastra de sus, iar XP apare sub forma liniei verzi care descreste.

Cifrele pot suferi modificari importate daca, de exemplu, un virus extrem de puternic loveste calculatoarele pe care e instalat XP.

De asemenea, anul viitor asteptam lansarea lui Windows 9, un sistem de operare pentru care Microsoft pare sa ia in calcul serios parerile utilizatorilor care au criticat interfata lui Windows 8.

Share articol: