Prima conventie Comic Con din Romania a strans, in weekend, 10.000 de fani!

Ne cerem scuze pentru aglomeratie” s-a scuzat imediat una dintre fetele care se ocupau de organizare. N-avea de ce. E important ca s-a strans atat de multa lume la o prima editie, organizarea n-are cum sa-ti iasa perfect din prima. Daca nu era nimeni la coada, abia atunci era o problema.

Vorbim despre Comic-Con Romania 2013, varianta est-europeana a celei mai tari conventii SF din lume. Una cu 40 de ani de traditie in Statele-Unite, unde cea mai importanta intalnire are loc anual la San Diego. E locul unde se intalnesc cei imbracati in uniforma lui Picard din Star Trek cu cei care iti recita perfect replicile lui Vader din Star Wars. E locul unde oamenii se strang la masa “board-gatilor”, pasionatii de board games care se distreaza de minune cu o pereche de zaruri si o armata virtuala pe o tabla de carton. E locul unde actorii vin sa raspunda in fata fanilor. In principiu, e o conventie de “nerds” si “geeks” cum ar zice americanii, dar in realitate e o aventura pentru orice fan SF.

La noi, a fost prima editie. Cu multa, multa lume, toate cele 3.000 de bilete/zi fiind epuizate din timp. A iesit o aglomeratie mare de copii ai noii generatii intr-o cladire atat de comunista incat ar merita reconstruita de la zero.

Daca reuseai sa-ti faci loc prin toata aglomeratia, gaseai cam toate lucrurile la care te asteptai. Jocuri speciale de Game of Thrones si Star Wars care ajungeau pe la 200 de lei/bucata, cu mese pe care erau si intinse pentru a le testa inainte de a le cumpara. Tricouri cu Green Lantern, Superman si Spiderman, postere cu personajele din Anime si Manga pentru toate gusturile, printre care s-au strecurat si Creative Monkeyz cu ai lor Mo si Foca. Cred ca acolo era si cea mai mare coada. Desi la capitolul preturi, e greu sa gasesti ceva mai scump decat o figurina cu Batman care valora 11 milioane de lei vechi.

N-aveai cum sa nu-i remarci prin public pe cei deghizati in personajele din Assassin’s Creed, din Halo, din Mortal Kombat sau din diverse desene japoneze pe care, cu rusine, recunosc ca nu le deosebesc. Oricum, bravo lor, pentru ca un Cosplay bun se face cu multa munca si destui bani.

La capitolul asta a urcat pe scena si un italian excelent deghizat in Edward Scissorhands, un costum ce amintea atat de mult de personajul lui Johnny Depp incat parea ca Tim Burton si-a dat aprobarea inainte de a-l lasa sa iasa in public.

Niciun Comic-Con nu area farmec insa fara invitatii speciali. In cazul de fata, John-Rhys Davies, al carui chip e totusi greu de asociat din prima cu cel al personajului sau cu notorietatea maxima – Gimli din Stapanul Inelelor. Pentru mine cel putin, e mult mai usor sa-l identific in serialul Sliders, unde machiajul nu ii schimba toata fizionomia.


Pe langa Davies, Finn Jones a venit sa reprezinte blockbusterul HBO Game of Thrones la Palatul Copiilor. N-o fi el Peter Dinklage, dar pentru o ora, nici n-a contat asta. Cu o pofta de glume aprinsa probabil si de petrecerea din Centrul Vechi de cu o seara inainte cand a recunoscut ca a fost cucerit complet de Bucuresti, “Cavalerul Florilor Loras Tyrell” a raspuns cu zambetul pe buze tuturor intrebarilor venite din public, intr-o atmosfera chiar speciala.

Una peste alta, n-a fost cel mai reusit Comic-Con posibil, supus aglomeratiei din care parca nu reusim sa iesim in tara asta. A fost insa primul, dintr-o serie speram cat mai lunga, pentru ca daca ar fi sa ramanem cu ceva dupa acest weekend, raspunsul e simplu – suntem multi fani ai SF-urilor in Romania si suntem greu de tinut in frau cand imaginatia depaseste realitatea.

Forta sa fie cu voi si nu uitati sa aruncati un ochi pe galeria foto de mai jos.

Share articol: