Doar Google a investit 1,6 miliarde in acest domeniu numai din aprilie pana in iunie 2013.

Inca din aprilie 2004 (inainte de fluctuatiile pe bursa de la New York), Google si-a demonstrat profitabilitatea (105 milioane de dolari in 2003 dintr-o cifra de afaceri de 1 miliard de dolari), fapt care a indemnat compania sa investeasca tot mai mult in imbunatatirea serviciilor. Tocmai de aceea, in scurt timp toata lumea a fost impanzita de centre de date, costurile de construire si intretinere crescand de la an la an.

Numai din aprilie pana in iunie 2013, compania americana a investit 1,6 miliarde de dolari. Conform datelor din piata, Street View, Google Images, Gmail, YouTube si celelalte servicii oferite de Google "consuma" in jur de 4 miliade de dolari anual prin intretinere si imbunatatire.

La nivel global se estimeaza ca se vor cheltui 143 de miliarde de dolari in construirea de noi centre de date, urmand ca in 2014 costurile sa se ridice la 149 de miliade de dolari. Pentru ca una dintre cerintele primordiale pentru un business cat mai profitabil in domeniu e sa "duci" centrele de date cat mai aproape de utilizator, Google a bagat adanc mana in buzunar si a platit 75 de milioane de euro pe un astfel de centru construit in apropierea capitalei Irlandei. Proprietatea Google din vecinatatea orasului Dublin se intinde pe 4.45 de hectare.

Share articol: