Intr-un domeniu precum tehnologia, care evolutia se petrece rapid, este destul de complicat sa estimezi ce urmeaza. Analistii cred, insa, ca au reusit.

In vocabularul tuturor celor cat de cat la curent cu lumea tech, au intrat in ultimii ani cuvinte precum "cloud", "gadgeturi purtabile" sau "Internet of Things". Daca in anii '80 romanii aveau cu greu acces la telefonul fix, astazi tinem in mana smartphone-uri cu acces la Internet 4G, avem tablete ca-n Star Trek si folosim softuri precum Skype ca sa stam de vorba cu prietenii din celalalt capat al globului. Iar acesta pare a fi doar inceputul, pentru ca ne asteptam ca tehnologia sa ne uimeasca pe zi ce trece din ce in ce mai mult.

Un studiu facut in companii de TechRepublic arata ca liderii acestora se asteapta sa investeasca mai mult in urmatorii trei ani in securitate, mobilitate, big data si cloud. Oe de alta parte, printarea 3D si gadgeturile care pot fi purtate sunt printre ultimele pe lista de prioritati.

O alta cercetare, semnata de Deloitte, spune cam acelasi lucruri. Companiile se asteapta sa aloce bani pe softuri care sa analizeze afacerea, pe aplicatii mobile, in social media si in unelte pentru big data. In coada listei sunt gamificarea si realitatea augmentata.

Reprezentantii companiilor par, asadar, ancorati in realitate, si planuiesc sa investeasca bani in tehnologii cu adevarat utile businessului lor, lasand la coada clasamentului jucariile si artificiile pe care, desi uneori si le doresc, nu au suficienti bani ca sa si le permita, scrie ZDNet.

Studiul celor de la Deloitte mai arata ca, in medie, mai putin de zece procente dintre bugetul alocat tehnologiei de catre o companie se duce spre tehnologiile inovatoare. Acele firme care aloca mai mult inovatiei sunt mici si mai putin conservative decat cele care sunt dispuse sa dea, procentual, mai putin.

Analistii de la Gartner fac studii deja de 20 de ani in privinta gadgeturilor viitorului. Ei au un grafic care include mai multe faze intre care poate trece o inovatie, pornind de la descoperirea ei, trecand printr-un varf al asteptarilor mai mult sau mai putin realiste, deziluzia, panta iluminarii si platoul productivitatii. 

Potrivit Gartner, tehnologiile asteptate sa ajunga in zona productivitatii in urmatorii doi ani includ recunoasterea vocala. Peste trei ani am putea avea, la scara larga, scannere 3D, NFC si cloud aproape peste tot. Cloudul intra acum in perioada de deziluzie, in care entuziasmul exagerat de pana acum e atenuat de realitatea dura.

Daca analizam o perioada mai lunga, de pana la 5-10 ani, ne asteptam la sedimentarea in piata a unor tehnologii precum realitate virtuala, tranzactii criptate de monede virtuale, interfete pentru gadgeturi purtabile.

Dincolo de perioada de 10 ani, este destul de dificil de estimat ce tehnologii vor fi adoptate la scara larga. Steve Brown de la Intel, al carui rol in cadrul companiei este sa estimeze cum va evolua lumea tech, a spus ca se asteapta ca gadgeturile sa se miniaturizeze in continuare, sa aiba nevoie de un consum mai mic de electricitate, iar obiectele din jurul nostru sa aiba o oarecare putere de calcul si de intelegere a lumii. 

Mici calculatoare vor fi integrate in lumea din jurul nostru. Practic, toate obiectele de langa noi vor deveni smart, spune el. Robotii vor vedea si intelege ce se intampla, iar cand se va intampla asta, Pamantul va arata cu totul altfel: masinile autonome vor fi pretutindeni. 

Share articol: