Toată lumea folosește Bluetooth, dar poate că nu ar trebui să o facă.

Tehnologia pe care am ajuns să ne bazăm pentru a ne conecta telefoanele, difuzoarele inteligente, mașinile și tot felul de alte obiecte inteligente este problematică din motive mai grave decât cele de asociere a dispozitivelor. S-a demonstrat în repetate rânduri că Bluetooth este un coșmar în materie de securitate și confidențialitate.

Bluetooth a fost mult timp un concept blamat de profesioniștii din domeniul securității. Atât de mult, încât unul dintre cele mai frecvente sfaturi date participanților la conferința anuală DEF CON din Las Vegas este să se asigure că Bluetooth este dezactivat pe telefoanele lor.

Și pare să nu fie doar paranoia. De fapt, la ediția din acest an a DEF CON, cercetătorii au demonstrat capacitatea de a utiliza Bluetooth pentru a identifica difuzoarele digitale vulnerabile. Odată identificate, hackerii ar putea prelua controlul dispozitivelor și le-ar putea forța să redea sunete care, de exemplu, ar putea duce la pierderea auzului pentru oricine ar avea ghinionul să se afle în apropiere.

Mai mult, la începutul acestei săptămâni, cercetătorii au anunțat că există o breșă care le-ar putea permite hackerilor atât să intercepteze, cât și să modifice datele trimise prin Bluetooth.

„Un atacator este capabil să asculte sau să modifice conținutul comunicațiilor Bluetooth din apropiere, chiar și între dispozitive care au fost anterior asociate cu succes", explică cercetătorii.

Și asta nu este tot. Cu doar câteva săptămâni în urmă, cercetătorii au demonstrat cum AirDrop poate fi folosit de persoane rău intenționate pentru a afla numărul complet de telefon al unui utilizator (care dezvăluie multe despre dumneavoastră) din cauza modului în care funcționează Bluetooth Low Energy.

În esență, dacă mențineți în permanență Bluetooth activat pe telefonul dumneavoastră, vă expuneți la potențiale atacuri, abuzuri și încălcări ale confidențialității. Soluția este simplă: Nu-l utilizați. Sau, dacă trebuie, asigurați-vă că îl dezactivați imediat ce vă deconectați de la dispozitivul în cauză.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: