Douglas Adams a ajuns celebru datorita seriei sale "Ghidul autostopistului galactic".

Noul logo al Google prezinta un interior de nava spatiala, in prim plan fiind o tableta pe care este postat mesajul "Nu intra in panica". O sageata indica un buton care, dupa ce este apasat, declanseaza diverse animatii, umoristice, care prezinta situatii similare cu cele create de Douglas Adams in "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy", scrie Mediafax.

Douglas Noel Adams (11 martie 1952 - 11 mai 2001) a fost un scriitor, umorist si dramaturg englez, potrivit site-ului editurii Nemira, care a publicat cartea "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy", aparuta in limba romana cu titlul "Ghidul autostopistului galactic".

Douglas Adams s-a nascut la Cambridge, in Marea Britanie. A devenit celebru datorita seriei science fiction "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy". Prima forma pe care a luat-o ghidul a fost cea a unui serial radiofonic difuzat in 1978 pe BBC Radio 4. Ulterior, volumul a fost adaptat si in alte formate si a devenit un adevarat fenomen multimedia international. Adaptarile "Ghidului autostopistului galactiv" includ spectacole de teatru, o "trilogie" de sase carti, primele cinci publicate intre 1979 si 1992, iar cea de-a sasea, scrisa de Eoin Colfer in 2009 (urmand conceptul impus de Adams), un serial de televiziune, un joc de calculator, mai multe serii de benzi desenate si adaptari cinematografice.

Conform Wikipedia, diferitele versiuni urmeaza aceeasi intriga de baza, dar se contrazic in multe amanunte, fiind rescrise de Douglas Adams si modificate substantial pentru fiecare noua adaptare. in toate versiunile, actiunea urmareste aventurile lui Arthur Dent, un englez ghinionist, desi in poveste sunt implicate si alte personaje importante: Ford Prefect, un extraterestru de pe o planeta de pe langa Betelgeuse care este cercetator pentru ghidul eponim; Zaphod Beeblebrox, semi-varul lui Ford si presedintele Galaxiei; robotul deprimat Marvin si Trillian, fosta Tricia McMillan, o femeie pe care Arthur a intalnit-o la o petrecere din Islington, singurul alt supravietuitor al distrugerii Pamantului.

"Proiectul meu favorit era sa scriu ceva care sa combine comedia si genul science fiction; aceasta obsesie ma ducea la disperare si ma infunda in datorii. Nimeni nu era interesat de proiectul meu. intr-un tarziu a aparut un om, un producator de emisiuni de la BBC, pe nume Simon Brett, care avea aceeasi idee, sa combine comedia cu genul science fiction", declara Douglas Adams.

Douglas Adams a scris si "Dirk Gently's Holistic Detective Agency" (1987) si "The Long Dark Tea-Time of the Soul" (1988), este coautor al "The Meaning of Liff" (1983), "Last Chance to See" (1990) si a scris trei povesti care au stat la baza unor episoade din cunoscutul serial "Doctor Who", difuzat de BBC.

Adams a decedat in 2001, la varsta de 49 de ani, in urma unui infarct miocardic.

Inainte de a muri, Adams se gandea sa scrie un al saselea roman din seria "Autostopistului". in 2002 a fost publicat postum volumul "The Salmon of Doubt", o colectie a operelor sale.

Douglas Adams era pasionat si de muzica, canta la chitara si a studiat pianul. Adams a fost bun prieten cu David Gilmour, chitaristul trupei Pink Floyd. La cea de-a 42-a aniversare a sa, Adams a fost invitat de David Gilmour sa aiba o aparitie speciala in timpul concertului pe care Pink Floyd l-a sustinut la Earls Court din London. Atunci, Adams a cantat la chitara cantecele "Brain Damage" si "Eclipse". Adams a fost cel care a ales si numele albumului "The Division Bell", lansat in 1994 de Pink Floyd. De asemenea, Gilmour a cantat la inmormantarea lui Adams in 2001.

Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Share articol: