Vei putea vorbi fluent chineza sau japoneza, fara sa stii o boaba.

O tehnologie creata de Microsoft va permite, in anii urmatori, traducerea audio instantanee, chiar cu vocea celui care vorbeste.

Seful departamentului de cercetare din cadrul Microsoft, Rick Rashid, a aratat cum functioneaza noua tehnologie, la Tianjin. El a demonstrat ca sistemul recunoaste frazele spuse in engleze si le afiseaza pe ecran insa, mai mult decat atat, le traduce pe loc in mandarina si le si rosteste ca si cum ar fi pronuntate de propria lui voce.

Sa avem aparate care sa recunoasca vorbirea, e un vis destul de vechi. Primele cercetari au inceput cu 60 de ani in urma, iar pana sa vina Microsoft cu prezentarea, cele mai bune sisteme sisteme aveau o rata de eroare de 20-25%.

Pentru noua tehnologie, Microsoft a colaborat cu Universitatea din Toronto din Canada. Intreaga cercetare se bazeaza pe teoria retelele neuronale profunde, prin care computerele invata intr-un mod inspirat din stilul de lucru al creierului uman. Cercetatorii au reusit sa determine sistemul sa inteleaga vorbirea cu o acuratete incredibila. Practic, rata erorilor a fost redusa cu 30% fata de sistemele precedete, scrie descopera.ro.

Share articol: