Facebook este încă o dată în centrul unui scandal de imagine privind securitatea datelor personale ale utilizatorilor.

De această dată vorbim despre WhatsApp, celebra aplicație de mesagerie care este deținută de Facebook și care tocmai le-a cerut utilizatorilor săi să-și facă de urgență un update.

Potrivit BBC, în urma unui atac cibernetic, rețeaua de mesagerie a devenit vulnerabilă, ceea ce însemnă că mesajele criptate ale utilizatorilor au putut fi accesate.

Problema a fost identificată la începutul acestei luni, iar WhatsApp a emis rapid un update al aplicației, pentru ca utilizatorii să nu fie expuși.

Atacatorii ar fi folosit un soft de supraveghere, Pegasus, dezvoltat de firma israeliană NSO Group, care le-ar fi permis să citească mesajele de pe un telefon vizat.

Programul spyware este folosit de obicei de către guverne pentru a prelua controlul de la distanță asupra dispozitivelor unor persoane suspecte, pentru a supraveghea și verifica conținutul.

Din cauza unei breșe de securitate care exista la funcția de apel video din aplicație, un atacator putea instala acest soft malițios pe dispozitiv, de la distanță, indiferent dacă persoana vizată răspundea la apel sau nu.

Potrivit Financial Times, jurnaliști, avocați, activiști și apărători pentru drepturile omului au fost țintele acestui atac.

Share articol: