IT-ul este unul dintre domeniile cu cele mai mari salarii in Romania. Un programator senior, cu 7 ani de experienta, castiga intre 1700 si 2500 de euro, potrivit agentiilor de recrutare.

Fetele din Romania sunt foarte interesate sa lucreze in IT. Trei sferturi dintre ele sunt atrase de o cariera in domeniul cercetarii si tehnologiei, spune un studiu facut de o importanta companie producatoare de cipuri. Fetele spun ca IT-ul este domeniul cu cel mai rapid ritm de crestere  atât în România, cât şi în lume. Pe locurile urmatoare se afla medicina, farmacia si marketingul.

Conform unui studiu Intel realizat în perioada 7-11 martie, 74,13% dintre tinerele din Romania doresc sa urmeze o cariera in domeniul cercetare si dezvoltare. Astfel, mai bine de 7 din 10 respondente, si-au exprimat dorinta de a urma o cariera in acest domeniu.

In pofida faptului ca multe tinere nu au acces la informatii despre posibilele oportunitati ale job-urilor din cercetare si dezvoltare, 40,43% dintre acestea si-ar dori sa urmeze o cariera in domeniul cercetarii aplicative, iar 35,32% dintre ele inclina catre cercetare fundamentala. Totodată, 56,6% dintre tinere ar prefera sa ramana angajate in Romania. 

Mediul IT a fost identificat de 5 din 10 respondente ca fiind domeniul in care Romania excelează la cercetare. Pe locuri secunde, la aproape jumatate, se situează medicina si farmacia, iar apoi marketingul. 

În opinia celor mai multe tinere (68,14%), industria IT&C este domeniul cu cel mai mare grad de inovaţie din Romania. De asemenea, peste 62% considera ca acest domeniu are cel mai rapid ritm de crestere atat in Romania, cat si in lume. Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara sunt orasele considerate de tinerele din Romania ca având cele mai mari sanse de dezvoltare tehnologica in urmatorii 10 ani. 

Aproape trei sferturi dintre tinerele chestionate spun ca in România nu exista destule medii de informare asupra carierelor tehnice.

La nivel mondial, femeile sunt tot mai incurajate sa urmeze o cariera tehnica. Inclusiv presedintele american Barack Obama are un plan prin care vrea sa le convinga sa lucreze in IT.

America, dar si tarile din vestul Europei se confrunta cu o lipsa a programatorilor, iar femeile sunt vazute drept o parte din solutie.

Romania sta mai bine decat media europeana dupa numarul de femei care au o cariera tehnica.

Pentru al treilea an consecutiv, in luna martie, Intel Romania isi celebrează angajatele in cadrul campaniei "Women With A View/Femei cu viziune". Cu aproximativ 140 de femei angajate in birourile din București, Cluj si Galati, care reprezinta 33% din totalul angajaților locali, compania are un mix bun femei-barbati angajați, peste media europeana din domeniul IT, situata sub 30%. Situatia este similara si la nivel mondial, unde nu sunt mai mult de 27-28% femei in IT. 

Printre activitatile desfasurate cu succes de catre femeile din Intel Romania se numara cercetare si dezvoltare in domeniul Software Open Source, analiza si optimizare, dezvoltare de software educational si pentru dispozitive de tip embedded, vanzari si marketing, finante si servicii administrative.

Share articol: