Pana de curand, incediile erau cei mai de temut dusmani ai arhivelor. Ce nu era mistuit de flacari, era distrus de apa folosita la stingerea incendiilor. Vestea buna este ca tehnologia de ultima ora folosita in arhivare, vine in ajutorul companiilor si al managerilor de arhive, oferind solutii simple si sigure.

Pastrarea in siguranta a documentelor din arhive este o adevarata provocare pentru orice companie, pentru ca prezinta doua mari dezavantaje: ocupa spatiu la birou si poate sa arda foarte usor sau sa fie distrusa in cazul inundatiilor.

in primul caz, depozitele specializate in pastrarea documentelor pot rezolva problema, oferind gazduirea dosarelor in locuri special amenajate. Ramane insa riscul de incendiu.

Cele mai multe depozite folosesc sistemele clasice de stingere a focului: hidranti care sunt actionati manual, sprinklere automate sau sisteme de baza de vapori de apa. Desigur, apa constituie o provocare serioasa: va distruge dosarele, dar si focul este un pericol real pentru arhivele de hartie., dar si apa constituie o provocare serioasa : va distruge dosarele.

Care sunt avantajele gazului inert

Tehnologia de ultima ora folosita in ahive ofera o solutie la aceasta problema: sistemul de stingere a incendiilor cu gaz inert.

„Sistemele de stingere a focului pe baza de apa nu sunt deloc bune pentru hartie, ci doar pentru oameni. Ele sunt totusi obligatorii, deoarece vietile oamenilorpentru ca sunt cele mai importanteimportante vietile oamenilor. Sistemul pe baza de vapori de apa e putin mai bun, pentru ca doar umezeste hartia. insa nici la el nu e garantata stingerea incendiului, depinde cat de puternic a fost, deci pompierii, cand vin, baga apa cu presiune, sa se asigure ca s-a stins”, explica stefan Ecxarcu, directorul unui companii de arhivare.

Pe langa sistemele de stingere cu apa, mai exista si alte metode: pe baza de dioxid de carbon, care este insa periculos pentru oameni, sau pe baza de pulbere, care explodeaza si acopera cu nisip praf cutiile. Din pacate insa, in acest caz nu pot fi protejate toate documentele, fiind zone unde nu exista recipiente cu pulberein care pulberea nu poate patrunde.

Pentru a evita aceste dezavantaje, compania lui stefan Ecxarcu foloseste un sistem modern de stingere a focului: cu ajutorul gazului INERGEN.

"Este cea mai buna solutie de stingere a incendiului pentru documente, pentru ca nu le afecteaza deloc in timpul procesul de stingere. El Gazul INERGEN scade concentratia de oxigen pana sub limita care permite arderea. Incendiul este detectat dupa aproximativ 5 minute de la declansarea alarmeiIn momentul detectiei incendiului se declanseaza alarma si in, iar dupa un minut gazul umple incinta 2,5 minute gazul incepe sa inunde incinta in care se gasesc documentele. In maxim 5 minute de la declansarea sistemului sursa de foc este stinsa. Peste cel mult 4 minute, focul este stins, deci cu mult timp inainte ca pompierii sa poata ajunge. De asemenea, persoanele care s-ar afla acolo in momentul incendiului nu vor fi afectate de gaz. Ele vor avea doar impresia senzatia ca respira aerul de la o altitudine de 2.000 de metri”, explica stefan Ecxarcu.

Investitie de 400.000 de euro

Pentru a proteja cei aproximativ 75.000 de metri lineari de documente din depozitele pe care le coordoneaza, compania condusa de stefan Ecxarcu a investit aproximativ 400.000 de euro in montarea sistemului modern de stingere a incendiilor.

Inergenul este un amestec uscat de gaze inerte, prezente in aer, care are in compozitia sa 52% azot, 40% argon si 8% dioxid de carbon. Fiind derivat din gaze ce se gasesc in mod natural in atmosfera, este singurul agent perfect ecologic, inert care nu produce compusi chimici remanenti in atmosfera. Nu produce scaderea brusca a temperaturii in zona protejata, nu afecteaza in niciun fel hartia depozitata si nu reduce vizibilitatea pentru personalul aflat in incinta in momentul deversarii.

Inergenul are o caracteristica importanta: scade concentratia de oxigen din atmosfera si astfel stinge rapid focul. in plus, reduce umiditatea, ducand la evitarea riscului de producere a scurt-circuitelor la instalatiile electrice. in depozite, gazul se afla in butelii de 1,8 metri inaltime si este distribuit, la nevoie, prin intermediul unei structuri de tevi.

Principul de functionare a inergenului este acela de a reduce concentratia de oxigen in interiorul volumului protejat sub nivelul de intretinere a combustiei astfel: sistemul de detectie si comanda sesizeaza producerea unui incendiu, confirma si declanseaza eliberarea gazului in 150 de secunde de la alarma.

In maxim 120 de secunde de la declansarea sistemului, intreaga incinta se inunda cu inergen, iar nivelul de oxigen scade pana la 12,5% in intreg compartimentul, reusind sa stinga orice incendiu intr-un timp foarte scurt, indiferent de pozitia lui si cu mult inainte ca pompierii sa aiba sansa sa foloseasca tunurile de apa.

Dupa deversarea gazului inergen, persoanele aflate in incinta protejata pot sa respire confortabil, intrucat usoara crestere a concentratiei de dioxid de carbon mareste capacitatea hemoglobinei de a asimila oxigenul si de a-l transporta la tesuturi.

Share articol: