Nasdaq a majorat oferta de compensare a brokerilor care au inregistrat pierderi la debutul ofertei publice initiale a Facebook, din cauza unei defectiuni tehnice, cu 15,5%, la 62 milioane de dolari, in numerar.

Modificarea vine dupa criticile brokerilor de pe Wall Street la adresa planului initial. Nasdaq mareste suma oferita pentru compensatii de la nivelul initial de 40 de milioane de dolari si elimina o propunere de creditare a majoritatii sumei prin reducerea costurilor de tranzactionare, potrivit propunerii inaintate Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC).

Primii care vor primi banii vor fi brokerii care au acordat despagubiri clientilor pentru pierderi.

"Este o incercare a Nasdaq de a arata ca recunoaste faptul ca clientii sunt foarte nemultumiti. Compensatiile in numerar sunt mult mai acceptabile pentru autoritatile de reglementare si concurenta", a declarat Larry Harris, profesor de finante si economie la University of Southern California din Los Angeles si fost economist sef al SEC.

Defectiunile tehnice produse la bursa Nadaq la listarea Facebook au provocat pierderi investitorilor si au dus la declansarea mai multor procese impotriva operatorului bursier.

Intre companiile care vor cere compensatii se numara Knight Capital Group, care a raportat saptamana trecuta o scadere de 79% a profitului in trimestrul al doilea, inclusiv o pierdere de 35,4 milioane de dolari legata de listarea Facebook.

Compania de investitii Citadel a inregistrat la randul ei pierderi de pana la 35 de milioane de dolari in acelasi caz, potrivit unei surse apropiate situatiei.

Dupa ce SEC va aproba planul Nasdaq, companiile vor avea la dispozitie o saptamana pentru a cere compensatii.

Financial Times relata in luna iunie ca cererile totale de despagubiri din partea brokerilor, inclusiv din partea Morgan Stanley, aranjorul principal al listarii Facebook, s-ar situa la peste 100 de milioane de dolari.

Problemele de soft de pe piata Nasdaq la listarea Facebook se afla in centrul unei serii de investigatii in privinta listarii de 16 miliarde de dolari a Facebook la mijlocul lunii mai, potrivit agentiei de presa Mediafax.

Share articol: