CAPTCHA - mesajul online prin care li se cere utilizatorilor să demonstreze că sunt oameni și nu roboți - este un test Turing automat, conceput în anul 2000 pentru a bloca activitatea boților.

Menit să deosebească oamenii de computere, testul CAPTCHA îi cere utilizatorului să realizeze calcule simple, să copieze niște litere distorsionate sau să selecteze anumite fotografii dintr-o serie.

Procedura, deși eficientă în combaterea boților, este extrem de enervantă și consumă destul de mult timp. Vestea bună este că utilizatorii de dispozitive Apple vor scăpa în curând de această neplăcere,

iOS 16, care va fi lansat în această toamnă, va putea verifica automat dispozitivul folosit de utilizator și contul său de Apple ID, astfel încât nu va mai fi necesar un CAPTCHA.

Noua funcție va fi disponibilă pe iPhone, dar și pe Mac și va putea fi activată foarte simplu, accesând Setări, apoi secțiunea Parolă și Securitate.

Reprezentanții Apple susțin că metoda automată de verificare a dispozitivelor și a conturilor este sigură și nu permite stocarea de date personale.

În plus, sistemul va bloca orice website care va încerca să afle adresa de IP a utilizatorului.

Noul iOS va veni și cu alte inovații, printre care funcția de anulare a trimiterii mesajelor (unsend messages) și un design schimbat al ecranului de blocare.
 

Share articol: