Șemineele au devenit extrem de populare în ultima vreme pe piața soluțiilor de încălzire alternativă din România, așa că, tot mai mulți oameni își doresc o astfel de sursă de încălzire pentru locuința lor. Totuși, ghidați poate și de ambiția de a “construi cu mâna mea” sau din cauza deținerii un buget limitat, mai există destule cazuri în care, unele persoane încearcă să își construiască un semineu în regim propriu, ignorând complexitatea construirii lui.

Deși nu este imposibil să realizezi un șemineu fără ajutor specializat, majoritatea proiectelor nu au succesul așteptat sau chiar pot ajunge rezultatul unui fiasco total, extrem de periculos pentru siguranța locuinței și a vieții membrilor familiei. Astfel, specialiștii de la PEFOC, ajutați mai ales de experiența vastă dobândită de-a lungul a peste două decenii de comercializare și montaj profesional al proiectelor termice alternative pentru mii de clienți din întreaga țară, ne confirmă că, după un montaj în regim propriu, oamenii le solicită ajutorul. În cazurile fericite, aceștia trebuie să repare sau să îmbunătățească lucrarea, dar nu de puține ori, va fi nevoie ca întregul proces de construcție și montaj să fie reluat de la zero, ceea ce se transformă automat într-o risipă inutilă de bani, timp și resurse.

Așadar, profesioniștii cu experiență, recomandă să nu încerci să construiești singur nici măcar o soba pe lemne, darămite un șemineu, care este o lucrare mult mai complexă ce necesită o pregătire profesională riguroasă, dar mai ales experiență și materiale de calitate. Totuși, dacă îți dorești să te implici direct în proiectul șemineului și vrei să asiști la procesul de construcție, poți discuta acest aspect cu firma care se ocupă de realizarea sistemului de încălzire. În acest caz vei putea contribui cu idei și sugestii, de a căror implementare se va ocupa tehnicianul responsabil. La final, toată lumea va fi mulțumită de rezultatele obținute, iar șemineul va respecta toate normele legale de funcționare.

Și pentru a te convinge de ce este important să colaborezi cu un expert în domeniu, o să îți prezentăm sumar, câteva principii pe care un specialist le va aplica pentru orice tip de șemineu. 

Calitatea materialelor poate influența derularea întregului proiect de construcție a unui șemineu, motiv pentru care este important să nu economisești exagerat atunci când trebuie să cumperi componentele vitale. De la modelul de focar semineu și până la alegerea corectă a coșului de fum, fiecare componentă trebuie să fie realizată dintr-un material capabil să garanteze funcționarea în condiții optime de randament și siguranță.

Dat fiind faptul că, focarul este cea mai importantă componentă a șemineului, evită să achiziționezi un model costisitor dacă nu ești dispus să menții același nivel calitativ și pentru restul materialelor necesare. De exemplu, există cazuri în care clienții au investit într-un focar de peste câteva mii de lei, dar au folosit plăci de rigips pentru a construi hota șemineului. În interiorul hotei temperaturile ajung până la 150 de grade, astfel că plăcile de rigips, concepute pentru temperaturi de cel mult 70 de grade, nu au făcut față.

Un focar performant funcționează excelent cu un coș de fum profesional. Pe lângă materialul din care este realizat, coșul de fum trebuie dimensionat corect, astfel încât fumul să fie evacuat în condiții optime. În plus, un coș subdimensionat, construit din materiale care nu îndeplinesc criteriile calitative, va afecta întreaga funcționare a sistemului de încălzire. 

În concluzie, cel mai bine este să nu încerci să experimentezi construcția unui șemineu pe cont propriu. De aceea, îți recomandăm să apelezi la serviciile unei firme specializate în șeminee, care te poate ajuta să obții un șemineu eficient, care nu îți va pune în pericol siguranța familiei sau integritatea locuinței. Pefoc.ro te așteaptă cu o gamă variată de șeminee și produse complementare, la prețuri accesibile, pentru care poți beneficia de montaj și întreținere profesională de calitate garantată.

Share articol: