Edward Snowden, fostul analist american care a dezvaluit amploarea supravegherii practicate de Statele Unite pe internet, spune ca oamenii care tin la viata lor privata ar trebui sa nu utilizeze servicii online foarte populare precum Dropbox, Facebook si Google, potrivit techcrunch.com.

Edward Snowden, care in prezent se afla la Moscova, a acordat duminica un interviu pentru New York Festival, raspunzand, printre altele, unei serii de intrebari despre ce pot face utilizatorii obisnuiti pentru a-si proteja viata privata.

Analistul american a spus ca este nevoie de o reforma a politicilor guvernamentale. Unele persoane adopta o pozitie de tipul "nu am nimic de ascuns", dar, cand spun asta, oamenii "rastoarna modelul de responsabilitate pe baza caruia functioneaza drepturile unei persoane", a explicat Snowden.

Cand cineva spune "nu am nimic de ascuns", spune, de fapt, "nu imi pasa de acest drept", ceea ce inseamna "nu am acest drept pentru ca am ajuns in punctul in care trebui sa justific acest drept", cand, de fapt, guvernul trebui sa justifice incalcarea drepturilor, potrivit lui Snowden.

Pe de alta parte, Snowden a spus ca utilizatorii de internet ar trebui sa inceapa sa foloseasca servicii online care se bazeaza pe criptarea datelor si sa inceteze utilizarea unor servicii "ostile vietii private". Un exemplu in acest sens oferit de Snowden este Dropbox, un serviciu de stocare de date la distanta, criticat de analistul american pentru ca nu ar folosi un sistem de criptare a datelor.

In schimb, Snowden a sustinut ca o alternativa sigura ar fi serviciul SpiderOak. Fostul spion american a facut declaratii similare referitor la serviciul Dropbox si in urma cu cateva luni, compania raspunzand ca securitatea informatiilor utilizatorilor este principala sa prioritate.

Dropbox a explicat ca datele utilizatorilor sunt criptate la transferul catre serverele sale si stocate criptat pe servere. Diferenta fata de SpiderOak este ca, in cazul acesteia din urma, datele sunt stocate criptat si pe dispozitivele utilizatorilor, nu doar la transferul pe servere.

Snowden a sugerat ca, desi Facebook si Google si-au imbunatatit sistemele de securitate, ele raman in continuare "periculoase", iar oamenii ar trebui sa le evite. De asemenea, americanul a spus ca oamenii nu ar trebui sa trimita SMS-uri necriptate, o solutie pentru acest lucru fiind servicii precum RedPhone si Silent Circle.

Edward Snowden, fostul consultant al NSA (Agentia nationala de securitate din SUA), care a dezvaluit tehnicile de supraveghere folosite la scara larga impotriva cetatenilor americani, a fugit din tara lui si se afla in Rusia, unde a primit azil politic pana in 2017.

Share articol: