Romania a coborat pe locul 13 in topul mondial al vitezei medii de conectare la internet, de pe pozitia a noua la sfarsitul anului trecut, dar s-a mentinut in top 10 in Europa, dupa ce, in 2010, internetul romanesc era cel mai rapid de pe continent si al patrulea in lume.

Viteza medie de conectare la internet in Romania, inregistrata de compania americana Akamai in raportul trimestrial "Starea Internetului", a crescut cu 3,6% in primul trimestru raportat la ultimele trei luni din 2011, la 6,6 megabiti pe secunda (Mbps), in scadere cu 0,3% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut.

Romania a coborat, astfel, de pe locul al cincilea pana pe pozitia a opta in regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Cele mai rapide tari din afara Europei prezente in topul regional sunt Emiratele Arabe Unite, cu o viteza medie de 4,7 Mbps (locul 19 in regiune, respectiv 33 in lume) si Turcia, cu 2,9 Mbps (23 in regiune, 58 in lume).

Topul european este condus de Olanda, cu 8,8 Mbps, urmata de Elvetia, 8,1 Mbps, Irlanda, 7,3 Mbps, Cehia si Belgia, 7,1 Mbps, Finlanda, 6,9 Mbps si Danemarca, 6,7 Mbps. Suedia se plaseaza in top cu o pozitie sub Romania, cu o viteza medie de 6,3 Mbps, urmata de Ungaria, 5,9 Mbps si Germania, 5,8 Mbps.

Infrastructura mai tanara avantajeaza Romania, costurile modernizarii retelelor din tari precum Germania, Franta sau Marea Britanie ingreunand tranzitia la conexiuni mai rapide.

Viteza medie pe internet la nivel mondial a urcat cu 14% in primul trimestru, respectiv cu 25% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la 2,6 Mbps, datorã cresterii puternice a ratei de adoptie a conexiunilor broadband de mare viteza, in special in tari precum Coreea de Sud, Elvetia sau Statele Unite.

Coreea de Sud s-a mentinut pe prima pozitie in topul mondial al vitezei medii de conectare la internet, cu 15,7 Mbps, urmata de Japonia, 10,9 Mbps, Hong Kong, 9,3 Mbps, Olanda si Letonia, 8,8 Mbps.

Statele Unite se afla pe locul 12, cu 6,7 Mbps, cu o pozitie deasupra Romaniei.

In privinta vitezei medii de conectare la serviciile de internet mobil, Romania figureaza cu 937 kilobiti pe secunda (Kbps), si o viteza de varf de 5,2 Mbps.

Sursa: Mediafax

Share articol: