Cercetatorii au identificat detaliile care tradeaza un profil de Facebook mincinos.

Cercetatorii de la Universitatea Cornell si de la Universitatea Wisconsin-Madison au descoperit care sunt indiciile care dau de gol un profil de Facebook mincinos. Studiul a fost coordonat de o cercetatoare romanca pe nume Catalina Toma.

Cei care doresc sa isi caute jumatatea online si care mint in legatura cu greutatea lor, cu inaltimea si varsta fac o serie de greseli,care ne permit sa le identificam lipsa de sinceritate.

Dupa ce au analizat 78 de persoane, oamenii de stiinta au descoperit ca cei care mint au tendinta de a folosi mai rar pronumele "eu".

"Mincinosii fac acest lucru pentru ca vor sa se distanteze de declaratiilor lor inselatoare", a spus Catalina Toma, profesor de Stiintele Comunicarii la Universitatea Wisconsin-Madison.

Ea a mai declarat ca mincinosii folosesc adesea negatiile. Prin urmare, in loc de "sunt fericit", ei ar spune "nu sunt trist", iar in loc de "captivant", ar zice "neplictisitor". De asemenea, autodescrierile lor sunt scurte. "Cu cat scriu mai putin, cu atat trebuie sa iti aminteasca mai putine minciuni pe care sa le sustina", spune Catalina Toma.

Oamenii care au mintit in legatura cu varsta, cu inaltimea si cu greutatea sau au ales o poza care nu ii reprezinta, evita sa vorbeasca despre felul in care arata si pun accentul pe lucrurile pe care le-au realizat in viata.

Folosind aceste lucruri, cercetatorii au fost capabili sa identifice corect mincinosii in aproximativ 65% din cazuri.

Dintre persoanele studiate, 80% au mintit in legatura cu ceva. Greutatea este de cele mai multe cosmetizata. Femeile spun ca au, in medie, cu 4 kilograme mai putin, iar barbatii cu un kilogram. Jumatate dintre oameni au mintit in legatura cu inaltimea, iar 20% nu si-au dat adevarata varsta.

Sursa: wired.co.uk

Share articol: