Compania a prezentat miercuri sistemul de operare in 190 de tari din intreaga lume, intre care si Romania.

Windows 10, noul sistem de operare de la Microsoft, a fost anuntat miercuri seara si in Romania, in cadrul unui eveniment de presa. Softul poate deja fi testat de utilizatori in unele magazine de electronice din Bucuresti si din tara, au anuntat reprezentantii companiei.

Softul poate fi cumparat atat sub forma unui pachet fizic, Windows 10 retail, cat si sub forma unei licente electronice. Miercuri seara, unul dintre magazinele online a afisat preturile pentru varianta retail. Cel mai eftin produs, Windows 10 Home OEM pe 32 sau 64 de biti costa 599 lei pe DVD, insa vine cu o reducere de 13 la suta, pretul coborand spre 521 de lei. Varianta de Windows 10 Home Retail pe stick USB are afisata o suma mai mare, 749 de lei. Cei care au nevoie de Windows 10 Pro si vor un pachet fizic vor plati 829 de lei pentru DVD si 1199 lei pentru stick.

In perioada urmatoare, si alte magazine din Romania vor afisa preturile pentru noul sistem de operare de la Microsoft. Teoretic cel putin, varianta electronica ar trebui sa fie mai ieftina. De altfel, ea este si cea pe care reprezentantii companiei ne-o recomanda, pentru un plus de operativitate.

Cei care au licenta pentru Windows 7, 8 (daca treci inainte la 8.1) sau 8.1, vor putea face upgrade gratuit la Windows 10 intr-o perioada de un an de la lansarea produsului, deci pana la sfarsitul lui iulie 2016. Conditia este insa instalarea lui Windows 10 pe acelasi calculator pe care a fost pus sistemul de operare anterior.

Cand Windows 10 va egala XP-ul la cota de piata?

Reprezentantii Microsoft nu au dorit sa spuna ce cote de piata au versiunile sistemului lor de operare in Romania. Intrebati cand va ajunge Windows 10 sa depaseasca la capitolul cota de piata Windows XP, au evitat de asemenea sa ofere cifre.

In prezent, potrivit StatCounter.com, Windows XP detinea 16,26% la finalul lunii iunie 2015, cand era inca usor peste Windows 8.1, care numara 15 procente. Windows 7 este in acest moment lider in tara noastra, cu 58,39%.

In ultimul an, Windows XP a inregistrat o scadere medie de aproximativ 1 procent pe luna. 

Windows 8 a fost lansat in octombrie 2012 si a avut nevoie de un an pentru a atinge cota de 5% in Romania, potrivit datelor StatCounter.com. Windows 8.1 a aparut oficial in octombrie 2013, iar la un an ajunsese la 8% din piata.

Daca rata de adoptie a Windows 10 va fi comparabila cu cea a Windows 8 sau 8.1, iar Windows XP va continua sa scada in acelasi ritm, atunci Windows 10 va avea nevoie de aproape un an pentru a egala cota de piata a lui XP.

Exista insa si alti factori care pot influenta evolutia lui Windows 10, intre care si numarul dispozitivelor care se vor vinde pe piata avand noua versiune instalata.

Windows 10 vine cu mai multe noutati, intre care browserul Microsoft Edge care s-a descurcat mai rapid in teste comparativ cu Chrome si Firefox, un nou Windows Store si o aplicatie pentru Xbox. Cortana nu va fi disponibila deocamdata in limba romana.

Share articol: