Prototipul ar putea revolutiona securitatea online si modul in care interactionam cu gadget-urile.

Doi cercetatori germani au creat prototipul primului touchscreen capabil sa identifice un utilizator, scanandu-i amprentele. Actualele touchscreen-uri emit lumina, dar nu o pot detecta, de aici si necesitatea unui senzor dedicat. Insa Christian Holz si Patrick Baudisch vor sa schimbe acest lucru.

Aceasta tehnologie ne va ajuta, pe viitor, de exemplu sa interactionam mai bine cu gadgeturile, care sa ne recunoasca dintr-o atingere. Iata un astfel de exemplu de interactiune intre om si robot, prezentat pe Smart Nation.

Prototipul biometric se numeste Fiberio si foloseste un ecran de dimensiunea unei tablete mari, care include milioane de fibre optice si o sursa de infrarosii. Fiecare fibra emite lumina emisa de imaginea proiectata in spatele ecranului, in timp ce o sursa respectiva capteaza datele caracteristicile amprentei si trimite datele unei camere cu infrarosii.

Display-urile nu pot scana amprente, iar senzorii de amprente nu pot afisa imagini. Noi le-am combinat si a iesit un prototip care face ambele lucruri. Nimeni n-a mai reusit asa ceva pana cum (Christian Holz)

 
Tehnologia e atat de exacta incat se ridica la standardele FBI, afirma Holz, care vrea sa treaca la pasul urmator: sa construiasca un touchscreen care sa nu necesite si un proiector. Tehnologia e revolutionara, dar are un precedent. Samsung a prezentat anul trecut tabletop-ul SUR40 cu tehnologia PixelSense, capabila sa suporte pana la 50 de atingeri simultane. Fiberio e un pas inainte. Utilizatorii sunt identificati de fiecare data cand ating ecranul iar aplicatiile sale pot depasi lejer domeniul securitatii online.
 
 
Holz da si cateva exemple. Unui functionar care aproba plati, ii poate fi refuzat un transfer peste o anumita suma. Totusi, superiorul sau poate completa tranzactia, identificandu-se printr-o simpla apasare. Acelasi lucru poate fi valabil si daca iti uiti laptop-ul deschis acasa. Il poti accesa de oriunde, doar printr-o simpla scanare de amprenta. La fel, sistemul poate interzice accesul oricarei alte persoane neautorizate. Fiberio mai poate recunoaste insa si obiecte, cu ajutorul unor markere de 3x3 milimetri.

Foto: www.christianholz.net/fiberio.html

Share articol: