Politistii vor putea folosi reflexiile persoanelor si obiectelor in ochii victimelor sau martorilor unei infractiuni pentru a obtine indicii.

Specialistii americani au descoperit o metoda care sa ii ajute sa reconstituie portretele atacatorilor. Dr. Jenkins de la University of York, coordonatorul studiului, spune ca "Pupila ochiului este ca o oglinda. Ochii din fotografii ar putea indica unde ai fost si cu cine erai."

Daca si tu ai o idee care poate schimba lumea, o poti inscrie in concursul Smart Nation si castigi premii

Tehnologia pusa la punct de cercetatori ii ajuta sa obtina informatii din imagini de dimensiuni mici. In felul acesta, anchetatorii pot identifica si obiecte, ca de exemplu indicatoare stradale sau magazine, care sa ii ajute sa afle locul in care s-a desfasurat infractiunea sau pozitia victimei si a atacatorului. Rapirile sau cazurile de pedofilie, in care victimele sunt fotografiate, sunt principalele infractiuni care pot fi rezolvate si cu ajutorul acestei metode, mai spun oamenii de stiinta.

In cadrul studiului, Jenkins si Christie Kerr, de la University of Glasgow, au fotografiat 8 persoane, care se uitau la alti 4 indivizi, aflati in spatele aparatului de fotografiat. 

Subiectii studiului au fost rugati sa identifice in reflectiile ochilor persoane cunoscute sau portrete. In 84% din cazuri, subiectii au putut sa identifice chipuri familiare in reflexiile ochilor.

In cazul fetelor necunoscute, in 71% din cazuri observatorii au putut stabili o legatura intre reflexia din ochi si o fotografie portret.

Christie Kerr a declarat ca "momentan, rezultatele studiului se aplica la fotografiile de inalta rezolutie, in care victimele sunt fotografiate".

Zilnic, pe serviciul Instagram sunt incarcate peste 40 de milioane de imagini, care pot deveni surse de informatii, printr-o astfel de analiza vizuala. 

Share articol: