NU INCERCA ASA CEVA ACASA. Acesta este un experiment facut in conditii de laborator, monitorizat atent de oamenii de stiinta.

Oamenii de stiinta au reusit sa incarce un telefon mobil folosind un fulger produs de ei in laborator, in cadrul unui experiment. Telefonul in cauza este un Lumia 925, iar experimentul a fost realizat de Nokia impreuna cu Universitatea din Southampton din Marea Britanie.

Experimentul a fost realizat de catre o mare echipa de oameni de stiinta, intr-un mediu controlat. Nu incerca asa ceva acasa!

Daca ai pofta de senzatii tari, afla ca telefonul tau poate detecta cutremure. Aplicatiile care iti salveaza viata sunt prezentate pe platforma Smart Nation de la UPC.

Expertii din cadrul Nokia si de la Universitatea din Southampton au creat un fulger in laborator. 200.000 de volti au fost creati cu ajutorul unui transformator si au circulat pe o distanta de 30 cm. S-a format un arc electric intre doi electrozi, iar lumina si caldura generate sunt similare cu cele produse de un fulger, sustin oamenii de stiinta. Electrodul la care a ajuns curentul a fost conectat la un al doilea transformator, care s-a conectat de telefon, pentru ca voltajul sa fie redus si sa nu prajeasca gadgetul.

Descoperirea demonstreaza ca aparatele pot fi incarcate cu un curent electric care trece prin aer si este un pas urias spre intelegerea puterii naturale a fulgerului - Neil Palmer, cercetator

Exista o diferenta intre acest experiment si fulgerul. Atunci cand natura se descarca, fenomenul dureaza o fractiune de secunda. In acest caz, insa, arcul electric a tinut mult mai mult timp:

Niciun telefon nu a fost ranit in timpul acestui experiment. Oamenii de stiinta spun ca aparatul a functionat remarcabil si dupa ce testarea lor s-a incheiat.

Share articol: