Accelerometrele din smartphone-uri sunt suficient de sensibile pentru a detecta un cutremur, spun oamenii de stiinta.

Smartphone-urle noastre pot sa detecteze cutremurele si sa culeaga date despre ele in timp real, cu ajutorul accelerometrului, acel senzor micut care stie cand trebuie sa roteasca imaginea afisata pe ecran. Cu ajutorul telefoanelor mobile, oamenii de stiinta ar putea avea acces la date importante, colectate de la fata locului, in cazul producerii unui seism. Iar noi, posesorii smartphone-urilor, am face o fapta buna, in numele stiintei.

Multa lume se gandeste la jocuri atunci cand vine vorba de aplicatii. Vezi cele mai tari jocuri pentru telefon si tableta, pe platforma Smart Nation de la UPC.

Un articol publicat in Buletinul Societatii Seismologice din American, mai multi cercetatorii spun ca accelerometrul din telefon e suficient de sensibil pentru a detecta cutremure cu magnitudinea 5 sau mai mari, atunci cand posesorul smartphone-ului se afla in apropierea epicentrului.

Pentru ca aceste dispozitive sunt raspandite la scara larga, oamenii de stiinta sustin ca viitoarele aparate inteligente vor putea crea o retea seismica urbana, capabila sa le transmita autoritatilor date in timp real.

Oamenii de stiinta spun ca primul pas a fost facut. Exista deja o retea, Quake-Catcher de la Stanford, care conecteaza echipamente seismografice puse in calculatoarele mai multor voluntari. Aceasta functioneaza pe acelasi principiu. Oamenii de stiinta spun ca sa foloseasca de accelerometrele smartphone-urilor ar fi chiar mai simplu si mai ieftin. Ca sa nu mai zicem ca ar fi si mai comod, pentru ca un telefon e usor de transportat intr-o zona extrema, ca de exemplul un vulcan sau fundul Oceanului Pacific.


Aplicatiile care te anunta ca e cutremur

Aplicatii care sa te ajute sa detectezi cutremure cu ajutorul telefonului exista deja in magazinul Play, atat de cunoscut celor care au telefoane cu Android. Una dintre acestea este Accelerometer Monitor, insa poti incerca si Seismograph sau Quake Alarma

Principiul dupa care functioneaza un accelerometru este simplu. In interiorul cipului foarte mic din telefon exista o structura mobila de silicon, care se misca atunci cand miscam si noi dispozitivul. Cipul stie cum se deplaseaza telefonul pe cele 3 axe, studiind miscarea structurii si cantitatea de curent electric care trece.

Share articol: