Un studiu recent, realizat de cercetătorii indieni, arată cât de mult rezistă noul virus pe diferite suprafețe, inclusiv pe ecranul unui smartphone.

Unele materiale permit coronavirusului să reziste mai mult timp în mediul exterior, crescând astfel riscul de contaminare.

Stropii de salivă care pot conține virusul se evaporă mai greu atunci când ajung pe materiale textile, pe lemn sau pe ecranul unui telefon.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Institutul Indian de Tehnologie din Mumbai, sub coordonarea profesorului Rajneesh Bhardwaj.

În schimb, sticla și otelul permit o evaporare mai rapidă a apei, astfel încât virusul care ajunge pe aceste suprafețe nu va rezista la fel de mult.

Dar ecranul unui smartphone este protejat cu un înveliș special, hidrofobic, care îl protejează la contactul cu apa. Asta înseamnă că stropii care ajung pe ecran se vor evapora mult mai greu.

Studiul coordonat de profesorul Rajneesh Bhardwaj mai demonstrează că temperaturile ridicate ajută la o evaporare mai rapidă a stropilor, dar umezeala din atmosferă are un efect opus - încetinește procesul de evaporare și de anihilare a unui potențial virus.

Acest studiu este valabil și pentru alte virusuri care se transmit pe cale respiratorie, cum este virusul gripal, spre exemplu.

Un studiu anterior, realizat în luna martie la Universitatea din Southampton, prezintă o concluzie similară: telefoanele mobile sunt ca un vas petri pentru un virus periculos, deoarece ajută la transmiterea acestuia.

De aceea, în perioadele de epidemie, este indicat să ne curățăm telefoanele și tabletele cu șervețele speciale, care conțin alcool, cel puțin de 2 ori pe zi.

Studiul a fost publicat pe platforma Physics of Fluids.


Pe ProTvPlus.ro găsiți emisiunile voastre preferate:

Share articol: