In realizarea acestei cercetari au fost folosite studii nationale INSSE, SNA FOCUS si SATI realizate pe subiecti cu varste intre 14 si 64 de ani.

In mediul rural romanesc, penetrarea internetului se apropie de 60%, nivelul dezvoltarii utilizarii si profilul utilizatorilor fiind similare celor din mediul urban din anii 2007-2008, a declarat joi directorul general al Biroului Roman de Audit Transmedia (BRAT), Arina Ureche, in cadrul unei prezentari ce a avut loc la Ziua Cercetarii Media, scrie Agerpres.

Potrivit studiului, profilul utilizatorilor de internet din mediul rural este dominat de persoanele tinere din localitati de peste 4.000 de locuitori. Ureche a subliniat ca in mediul rural internetul este mai accesibil decat apa curenta. Accesul la utilitati este, potrivit studiilor, urmatorul: accesul la electricitate — 99 %, accesul la conexiune la internet — 62 %, in timp ce 45% dintre persoanele din mediul rural beneficiaza de conectarea la reteaua de apa curent sau canalizare, 36% au baie sau dus in interiorul locuintei si 28% au grup sanitar in interiorul locuintei.

La nivel national, 68% din populatia cu varste intre 14 si 64 de ani utilizeaza internetul, ceea ce inseamna 10,3 milioane de oameni ce locuiesc pe teritoriul Romaniei — 36% fiind din mediul rural si 64% din mediul urban.

In ceea ce priveste numarul de minute petrecute pe internet in mediul rural, media este de 295, in timp ce in mediul urban, 261. Potrivit studiilor, in mediul rural, un procent mai mare de persoane folosesc internetul pentru "dating" decat in urban. In ceea ce priveste folosirea internetului in scop educativ, procentele sunt egale — 38%.

Potrivit studiului, 59% dintre utilizatorii de internet din mediul rural acceseaza internetul si de pe telefonul mobil. In urban, procentul acestora este de 45%.

Internetul intrece televiziunea dupa numarul de ore "constiente" petrecute utilizand acest mediu. In spatiul rural, timpul mediu zilnic petrecut cu fiecare din aceste media este mai mare decat cel pentru urban.

In medie, o persoana utilizeaza internetul pe 1,6 dispozitive. Daca in mediul urban utilizarea internetului are ca scop economisirea timpului si accesul facil la anumite servicii, in zona rurala el este inca exploatat mai mult in zona de divertisment.

Potrivit lui Ureche, mediul rural este in prezent la un nivel de dezvoltare similar mediului urban din anii 2007-2008 atat sub aspectul utilizarii internetului, cat si al puterii de cumparare.

Share articol: