Compania de securitate informatica spune ca anul trecut s-au inmultit cel mai mult amenintarile de tip ransomware.

S-a triplat volumul virusilor pentru smartphone-uri si tablete, potrivit celui mai recent raport Kaspersky Lab. Compania de securitate informatica a detectat, anul trecut, in total, 884.774 de noi programe malware, fata de 295.539 in 2014.

Numarul de noi troieni bancari a scazut la 7.030, de la 16.586 in 2014, insa acestia au deveni mai complecsi. Au crescut in schimb, de cinci ori, virusii de timp ransomware, pana la 94.344. Acestia blocheaza accesul la telefon si promit sa-ti dea voie sa il folosesti din nou dupa ce platesti rascumpararea, o suma cuprinsa de obicei intre 20 si 100 de dolari. Banii ajung in conturile hackerilor. 

Numarul de utilizatori de produse Kaspersky Lab pentru dispozitive mobile atacati in acest mod a crescut de la 1,1% in 2014, la 3,8% anul trecut. Atacuri au fost in 156 de tari, cele mai multe in Rusia, Germania si Kazahstan. 

“Infractorii cibernetici sunt din ce in ce mai buni la atacuri care incearca sa fure bani de la utilizatori. Anul trecut a fost anul troienilor bancari si al ransomware. Publicitatea agresiva a fost folosita la scara larga pentru a infecta dispozitivele cu programe malware mai sofisticate”, spune Roman Unuchek, Senior Malware Analyst at Kaspersky Lab USA.

Compania a mai descoperit ca jumatate dintre troienii din Top 20 de anul trecut afiseaza publicitate agresiva pe dispozitivele mobile. Infractorii au folosit toate metodele posibile ca sa propage astfel de troieni, de la bannere web compromise, la jocuri false si la aplicatii legitime disponibile in magazinele oficiale de aplicatii. 

Share articol: