Robert O’Brien, consilierul pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, a avertizat Marea Britanie în legătură cu un acord în privința rețelelor 5G cu Huawei Technologies. 

Acesta a transmis că înțelegerea ar putea pune în pericol serviciile de intelligence ale Marii Britanii și a reamintit că scepticismul în privința companiei chineze este în creștere nu doar în SUA, ci și în Europa, în Japonia, Noua Zeelandă și Australia.

„Pur și simplu vor accesa secrete de stat, fie că vorbim despre informațiile nucleare ale Marii Britanii sau despre dosarele MI6 și MI5”, a transmis O’Brien, adugând că este e aproape șocant cum britanicii privesc Huawei drept o companie care depinde de o „decizie comercială” când, de fapt, este clar o problemă de „securitate națională”, informează publicația New Europe.

Și Germania a încercat să înăsprească regulile de certificare pentru furnizorii de echipamente telecom, însă ulterior a decis amânarea acestei decizii.

În luna mai, guvernul SUA a adăugat Huawei pe lista neagră a companiilor în ceea ce privește comerțul, pe fondul suspiciunilor că echipamentele companiei permit Guvernului chinez să spioneze alte națiuni. Huawei a respins acuzațiile și a susținut că operează independent față de partidul de guvernământ din China. 

Share articol: