Noua tehnologie permite o vizualizare tridimensională a clipurilor video, crescând unghiul de vizualizare de 30 de ori.

Cercetătorii de la Samsung au creat prototipul unui ecran holografic foarte subțire, care va permite pe viitor utilizarea acestui display și pe telefoanele mobile.

Holografia este o tehnică fotografică prin care lumina reflectată de un obiect este înregistrată și prezentată tridimensional.

În acest fel, se obține o hologramă, în loc de o fotografie obișnuită. Tehnologia permite inclusiv vizualizarea 3D a unor imagini în mișcare (clipuri).

Persoana care privește holograma se poate mișca în jurul ei, astfel încât poate vedea acea imagine din mai multe unghiuri diferite.

În cadrul unui experiment, Samsung a folosit noul display pentru a prezenta la rezoluție 4K un clip holografic cu o țestoasă care înoată.

Mai mult, clipul era interactiv, astfel încât privitorii puteau apăsa pe un panou, pentru a modifica mișcarea animalului.

În prezent, ecranele holografice care există nu sunt comercializate, pentru că nu oferă o calitate bună a imaginii și au un unghi limitat de vizualizare.

Folosind o nouă tehnologie, specialiștii de la Universitatea din Seul și de la Samsung au reușit să rezolve aceste probleme.

Astfel, unghiul de vizualizare s-a mărit de 30 de ori, în timp ce ecranul a rămas foarte subțire, de numai 1 cm grosime.

Un alt avantaj al imaginii holografice este paleta mai largă de culori pe care o poate expune, în comparație cu tehnologia LED utilizată în prezent, care nu poate reda toate nuanțele percepute de ochiul uman.

Imaginea rezultată este astfel una extrem de realistă. Pentru a putea fi folosită pe ecranul unui un telefon mobil, tehnologia va trebui totuși să fie adaptată pentru o dimensiune mai mică.

Facebook este o altă companie care va investi în tehnologia holografică. În luna iulie, compania a prezentat un concept al unor lentile de realitate virtuală care ar permite utilizatorului să vadă imagini holografice în timp ce se joacă.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: