Vanzarile de camere foto au scazut constant in timp ce telefoanele din noua generatie se bucura de cresteri de doua cifre.

Vanzarile camerelor foto au scazut cu o treime, iar afectate sunt si GPS-urile si toate produsele care se regasesc in aplicatii sau functii ale telefoanelor inteligente, potrivit StirilePROTV.

O imagine deja familiara la concerte ori spectacole: fiecare vrea sa pastreze ca amintire ori sa imparta cu prietenii momentele frumoase. Iar retelele de socializare au luat fata albumelor foto si telefonul a devansat camera foto.

Asa se face ca smartphone-ul castiga detasat cu o camera de cel putin 8 megapixeli care poate sa filmeze full HD.

Ca sa tina pasul, camerele foto incep sa se ieftineasca. Cele mai accesibile pornesc de la 200 de lei. Chiar si asa in primele trei luni ale anului vanzarile camerelor foto compacte au scazut cu aproape o treime, in timp ce smartphone-urile au explodat.

"Cresterea e de peste 40 a numarului de unitati fata de aceeasi perioada a anului trecut", spune Mihai Patrascu, director magazin online.

Povestea e trasa la indigo si la sistemele de navigatie. Dintr-o piata mare de sine statatoare, aceste sisteme au devenit acum o nisa dedicata oamenilor care calatoresc peste hotare sau nu au Internet pe mobil. Specialistii estimeaza ca piata GPS-urilor dedicate va scadea, la nivel mondial, cu pana la 30%.

Fiecare smartphone are acum cel putin o aplicatie pentru navigatie, gratuita. Nume mari din piata taie preturile pentru programele din Google Play sau AppStore la o zecime in unele cazuri. Unde mai pui ca acum cel mai ieftin sistem de navigatie e 200 de lei.

Exista insa si un plan B: "Se vand bine acum sistemele de navigatie pentru agricultura sau silvicultura", spune Bogdan Condurateanu, reprezentantul unui producator de sisteme de navigatie.

Producatorii taie din preturi si pentru consolele portabile de jocuri, care au si ele vanzari cu pana la 20% mai proaste fata de alti ani.

Tot telefonul inteligent e de vina. In timp ce un joc pentru consola costa cel putin 100 de lei, pe Google Play sau Appstore e doar 4 lei.

Share articol: