Google a creat cea mai mare rețea la nivel mondial pentru detectarea cutremurelor, prin intermediul telefoanelor Android, care vor funcționa asemeni unor seismometre în miniatură.

Potrivit Google, noua funcția va deveni disponibilă în curând, iar milioanele de telefoane cu Android care există acum în lume vor putea fi conectate între ele, pentru a forma rețeaua Android Earthquake Alerts System.

Informația vine de la Marc Stogaitis, inginer șef de software engineer la Android, citat de The Independent.

Noua funcție de seismometru este posibilă datorită unui mic dispozitiv numit accelerometru, care se află în toate telefoanele Android și care poate detecta mișcarea și viteza, pentru a estima astfel orientarea telefonului.

Rețeaua Android Earthquake Alerts System va calibra acest instrument, pentru a putea detecta primele semne care indică iminența unui cutremur.

Dacă un telefon percepe unde seismice, va trimite un semnal spre serverul Google, alături de localizarea dispozitivului.

Combinând mai multe semnale de acest fel, noua rețea poate analiza intensitatea cutremurului și va trimite alerte spre alte telefoane aflate în zone care ar putea fi afectate.

În acest fel, utilizatorii vor avea câteva secunde la dispoziție pentru a se pune la adăpost, înaintea începerii cutremurului.

Avertizarea este posibilă deoarece semnalele emise de un telefon se deplasează cu o viteză apropiată de viteza luminii, în timp ce undele seismice sunt mai lente.

Sistemul de operare Android, produs de Google, este cel mai popular din lume, fiind folosit de cei mai mulți producători de dispozitive mobile, inclusiv Samsung și Sony.

Anul trecut, Google a anunțat că la nivel mondial există peste 2.5 miliarde de dispozitive Android active.

Utilizând aceste dispozitive, Google a putut realiza o vastă rețea de seismometre, fără să fie necesară instalarea pe sol a unor instrumente de acest fel.

Tehnologia folosită de noua rețea se bazează pe un parteneriat cu United States Geological Survey, care folosește sistemul de alertă ShakeAlert, utilizat în cazul cutremurelor care au loc în California.

ShakeAlert folosește date de la 700 de seismometre performante și va fi acum integrat în rețeaua Google.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:


 

Share articol: