Windows XP are in continuare o multime de fani, la 13 ani de la aparitia lui, o varsta venerabila pentru un sistem de operare.

Fanii Windows XP vorbesc cu drag despre acest sistem de operare, pe care il considera pe buna dreptate unul dintre cele mai destepte produse lansate in istoria Microsoft. Windows XP e cu noi de 13 ani si ne simtim atasati de el, o atitudine pe care nu o avem poate pentru alte gadgeturi sau softuri.

Astazi, cand Microsoft e pe punctul de a renunta sa mai acorde suport pentru Windows XP, ne punem intrebarea daca merita sa riscam pastrandu-l, sau daca e cazul sa trecem la un soft mai nou

1. Windows XP e din vremea lui Nokia 3310

Nu poti renunta usor la un sistem de operare care ti-a fost alaturi atata timp si caruia ii cunosti toate cotloanele. Dar sa tii astazi Windows XP pe calculator, e ca si cum in loc de smartphone, ai folosi un Nokia 3310, telefon care a aparut in 2000, cu exact un an inaintea lui XP.

Poate parea ca comparam mere cu pere, insa Nokia 3310 ne poate ajuta sa ne facem o idee despre cum arata tehnologia in 2001, an in care a aparut pe piata Windows XP.

De atunci pana acum s-au schimbat multe, iar lumea calculatoarelor a progresat si ea. Vrei, nu vrei, XP-ul te limiteaza, iar un sistem de operare mai nou are avantaje clare.

2. Inlocuindu-l pe XP cu Windows 8, castigi la capitolul productivitate

Utilizatorii de Windows XP cred ca sistemul de operare este suficient de productiv si le raspunde tuturor nevoilor: ii ajuta sa isi verifice mailul si sa stea pe net, le permite sa scrie un document Word sau Excel. Windows 8 pare o nava spatiala pe langa simplul Windows XP, care ne este atat de cunoscut. Insa aparentele pot de multe ori insela.

Windows 8 a fost gandit pentru a-ti oferi independenta, si face asta prin intermediul cloudului. Daca te loghezi folosind un cont Microsoft (Hotmail, Outlook), setarile, aplicatiile si preferintele tale se pastreaza, iar orice calculator devine calculatorul tau, oriunde te-ai afla. Mai mult, totul este in siguranta iar datele tale sunt stocate in cloudul tau personal din OneDrive.

3. Softurile noi nu vor mai merge pe XP

Programele care se fac acum sunt scrise ca sa mearga pe Windows 7, 8 sau 8.1. Daca vrei si tu Evernote sau altele aplicatii acum la moda, vei descoperi ca ele nu sunt disponibile pentru XP sau au functionalitati mult limitate.

La capitorul productivitate, merita sa iei in calcul noile functionalitatile ale Office 365 Home Premium, care sunt mult superioare celor din Office 2003. 

In plus, Office 365 vine pe baza de abonament anual, cu suita de aplicatii binecunoscute, la care se adauga OneNote, minute internationale pe Skype si extra spatiu de stocare pe OneDrive.

 

4. Windows XP va avea mari probleme de securitate dupa 8 aprilie

Dupa ce Microsoft sisteaza serviciile de suport, astfel ca utilizatorii nu vor mai primi update-uri de securitate pentru Windows XP, iar hackerii vor putea sa te taxeze cu fiecare ocazie, astfel ca nu va fi deloc practic sa pastrezi vechiul sistem de operare.

Daca nu ai avut pana acum mari probleme cu malware-ul, nu trebuie sa te astepti ca si pe viitor sa fie la fel. Cata vreme esti conectat la Internet. poti fi lovit oricand. Iar Windows XP va fi extrem de vulnerabil. Grija mare la platile online.

Windows XP este un sistem de operare cu o vechime de 13 ani, lansat in 2001, care a intrat insa in proiectare pe la mijlocul anilor ’90, ceea ce il face inadaptabil si ineficient mediului online de astazi. Incetarea suportului pentru XP inseamna ca Microsoft nu va mai acoperi bresele de securitate aparute, pe care hackerii le vor putea exploata pentru a infecta cu virusi PC-urile sau chiar sustrage date confidentiale din companii.

Windows 8.1 are un nivel de securitate de 21 de ori mai mare decat XP, fiind un sistem de operare modern, de ultima generatie, creat pentru a oferi siguranta, eficienta si durabilitate. Un alt avantaj important il reprezinta suportul asigurat pentru urmatorii 10 ani.

5. Nu vei mai gasi drivere pentru noile gadgeturi

Daca iti cumperi un webcam nou sau o imprimanta, e posibil sa nu gasesti drivere pentru ele. Deja de ceva timp acesta este un subiect sensibil. E neplacut sa dai banii pe un gadget si apoi sa te trezesti ca nu poate fi folosit, ori sa alegi un produs nu dupa specificatiile dorite, ci dupa acea precizare care spune ca poate fi folosit si cu XP. Vechiul Windows te limiteaza si software, si hardware.

 

Costurile trecerii la Windows 8 nu sunt atat de mari pe cat se crede

Daca inca folosesti Windows XP, sa il schimbi cu Windows 8 nu inseamna neaparat sa-ti golesti portofelul. E un upgrade care de mult timp asteapta la rand, iar companiile din tehnologie au cateva oferte avantajoase. 

Gasesti laptopuri si tablete pana in 2000 de RON care au deja noul sistem de operare pregatit pentru tine. Iata cateva modele de laptopuri, cu specificatiile aferente:

  • HP 250 cu procesor Intel® Celeron® 1000M 1.80GHz, 4GB, 500GB, Intel® HD Graphics
  • Asus Transformer Book T100TA-DK003H cu procesor Intel® AtomTM Z3740 1.33GHz, 10.1" Touch-Screen, 2GB, 64GB EMMC, Intel® HD Graphics
  • Sony Vaio SVF1532A1EW.EE9 cu procesor Intel® Pentium® 3556U 1.70GHz, 4GB, 500GB, Intel® HD Graphics

Nu uita sa vanezi promotiile si sa urmaresti produsele din mai multe magazine online, pentru ca poti iesi mai ieftin.

Share articol: