Masura e deocamdata temporara

Au trecut mai mult de cinci ani de cand Steve Jobs uimea lumea cu decizia de a nu oferi suport pentru Flash pe  iOS. Nimeni nu parea sa inteleaga, mai ales ca site-urile si aplicatiile realizate in Flash erau la putere. Intre timp, problemele au inceput sa se adune, iar cei de la Adobe au preferat sa se concentreze pe altceva, decat sa isi dezvolte poate cel mai puternic produs al lor.

Asa am ajuns ca in 2015 majoritatea browserelor si sistemelor de operare sa se fereasca de Flash, in special din cauza numarului mare de vulnerabilitati. Ultimul browser din scena e chiar Mozilla Firefox. Ultima versiune a acestuia blocheaza softul Adobe in mod implicit. Masura e deocamdata temporara insa, cel putin pana cand Adobe va rezolva ultimele vulnerabilitati descoperite.

Unul din sefii Mozilla, Mark Schmidt, a anuntata ca toate versiunile de Flash vor fi blocate, iar in locul acestora vor aparea imagini “Occupy Flash”, simbolul miscarii care vrea sa scape lumea de pluginul Flash player. Mozilla nu e la prima tentativa de acest gen. A mai blocat in trecut Flash, sau chair si Java, in momentul in care acestea au avut vulnerabilitati periculoase.

Initiativa Mozilla nu e singura de acest gen. Apple are ani de zile de cand a spus pas, YouTube a renuntat la Flash in favoarea HTML 5 in luna ianuarie, iar Chrome opreste instantele video Flash in momentul in care vizitezi un site. Pana si creatorul pluginului, Adobe, a anutat in  2011 ca nu mai dezvolta Flash Player pentru mobile.

Share articol: