Eugene Goostman, un program pentru calculator, a pretins ca este un copil ucrainean de 13 ani si a reusit sa pacaleasca juriul

Un program de calculator a reusit in premiera sa-i pacaleasca pe oameni ca este un copil de 13 ani si sa treaca, asadar, Testul Turing, care presupune ca modul de gandire al unui soft sa fie imposibil de distins de cel al unui om.

Testul Turing este considerat un punct de cotitura in inteligenta artificiala si marcheaza practic momentul in care un calculator poate replica gandirea umana intr-o mare masura. Testul Turing este o piatra de temelie in domeniul inteligentei artificiale si nu a fost trecut pana acum de niciun soft.

Parintele inteligente artificiale, Alan Turing, a spus ca un computer poate trece testul daca un calculator poate sustine o conversatie exact ca un om.

Eugene Goostman, softul creat de o echipa din Rusia, a reusit sa treaca examenul tinut la Societatea Regala din Londra, pentru ca a reusit sa convinga 33% din juriu ca ar fi om.

Este prima data cand un calculator reuseste sa treaca acest celebrut test. Au mai exista softuri care sustin ca au trecut Testul Turing, insa in cazul lor intrebarile au fost trimise in avans, scrie The Independent.

In comunitatea specialistilor in Inteligenta Aficiala, exista in prezent o dezbatere pe aceasta tema, daca Testul Turing este sau nu relevant pentru definirea momentului in care calculatoarele vor avea inteligenta umana.

Alan Turin a murit in 1954, dupa ce s-a otravit cu un mar. De aici si sigla Apple cu marul muscat. Fusese persecutat si amenintat cu inchisoarea pentru ca era homosexual.

Share articol: