Sunt tot mai multe persoanele carora li se blocheaza accesul la fisiere, iar atacatorii le promit deblocarea abia dupa ce vireaza o suma in cont.

Hackerii sunt tot mai inteligenti. Amenintarile informatice si strategiile prin care vor sa faca bani de pe urma infectarii calculatoarelor nu mai sunt naive ca acum 5 sau 10 ani, ci bine puse la punct si legate aproape organic de realitate. Ei nu mai vizeaza doar calculatoarele cu Windows, ci si Mac-urile, tabletele, telefoanele Android sau frigiderul conectat la Internet, daca se intampla sa aveti asa ceva.

Bitdefender Internet Security se downloadeaza gratuit de la Yoda.ro in zilele de 21, 22 si 23 mai, intre orele 15:00 si 16:00!

Specialistii romani de la Bitdefender sustin ca noile tehnologii le deschid hackerilor noi portite, iar softurile antivirus sunt singurul mod prin care o persoana poata sta linistita, fara griji ca poate fi pacalita sau afectata de un virus.

Una dintre marile amenintati ale momentului este Cryptolocker. Zilnic, in Romania, persoane si organizatii sunt afectate. Practic, se blocheaza accesul utilizatorului la fisierele din computer si i se cer bani in schimbul deblocarii. In Romania au fost afectati nu doar utilizatorii individuali, ci si organizatii, iar pagubele nu sunt deloc mici.

Amenintarea se propaga prin intermediul fisierelor atasate in emailuri spam care odata accesate descarca si ruleaza in computer virusul Cryptolocker, sau prin accesarea unor site-uri compromise. ’’Pericolul pe care acest software il prezinta sta in faptul ca poate face inaccesibile fisiere importante in organizatii, precum cele financiar-contabile sau alte documente critice. Mai mult, schema utilizata pentru criptare este foarte puternica’’, declara Catalin Cosoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.

Cryptolocker utilizeaza un mecanism de criptare foarte bine pus la punct ce functioneaza pe orice tip de fisiere. Criptarea puternica prin cheie publica si decriptarea prin cheie privata fac imposibila din punct de vedere tehnic recuperarea datelor de pe computerul infectat.

Numarul celor dispusi sa plateasca hackerii este destul de mare. Bitdefender a aflat ca raufacatorii au strans peste 150 de mii de dolari printr-un server localizat in Romania ce distribuia un virus de tip Politia Romana. Virusul ii pacalea pe oameni ca au comis o infractiune si ca trebuie sa plateasca daca vor sa aiba calculatorul deblocat. Cei mai multi bani au provenit din Statele Unite ale Americii – 32.176 de dolari, iar din Romania castigurile s-au ridicat la aproximativ 2.500 de dolari.

Specialistii romani in securitate informatica mai spun ca Botnetii vor fi tot mai multi si mai periculosi. Acesti virusi care care transforma calculatorul utilizatorului intr-un instrument de atac inca sunt coloana vertebrala a oricarei operatiuni criminale, de la atacuri de tip DdoS pana la trimiterea de spam sau acumularea de Bitcoins pe socoteala victimei. Escrocii se vor concentra in perioada urmatoare pe exploatarea software-ului neactualizat pentru a transforma calculatoarele victima in componente ale unei retele de atac.

De asemenea, persoanele care folosesc Facebook sau alte retele de socializare pot cadea victime. Retelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informatii distribuite cu buna stiinta de utilizatori pe care le pot folosi apoi in atacuri de spear-phishing tintite sau pentru a distribui amenintarile informatice.

Nu sunt scutiti de amenintari informatice nici cei care folosesc telefoane mobile sau tablete. Androidul are in acest moment aproximativ 70% din piata de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce il face foarte relevant pentru escrocii informatici.

Daca punem la socoteala ca terminalele mobile sunt si mijloace de plata (prin sms-uri catre numere cu suprataxa sau noile plati prin Near Field Communication – NFC) hackerii se vor axa din ce in ce mai mult pe crearea de virusi pentru Android. Folosirea din ce in ce mai frecventa a telefoanelor personale la serviciu si invers le va permite hackerilor sa tinteasca mai bine companiile si utilizatorii individuali.

Share articol: