Inca mai folosesti XP? Uite ce poti face ca sa nu fii in pericol

Dupa 12 ani in care ne-a servit cu bine, batranul Windows XP s-a pensionat. Microsoft a oprit astazi suportul pentru XP, dupa  aproape un an in care a anuntat acest lucru. Cu toate astea, Windows XP e folosit in continuare pe aproape 30% dintre PC-urile lumii.

XP e totusi un sistem de operare depasit. Cand a aparut, in 2001, laptop-urile erau scumpe si la fel de mari ca niste caramizi. Doar 8% din populatie avea acces la internet. De atunci, si programele cu care ne-am obisnuit, precum Microsoft Office, au primit actualizari si fete noi. Si parca nici ultima versiune de Internet Explorer nu se mai misca atat de rau.

Multi dintre utilizatorii de Windows XP se agata de tot felul de motive ca sa nu-si actualizeze sistemul de operare. Din pacate, XP e inconjurat de mituri. Si primul dintre ele e calculatorul prea vechi sau slab. Dar nici Windows 8.1 nu are cerinte minime de sistem atat de mari incat sa nu poata fi instalat pe un PC slab. Nu mai vorbim de drivere sau de lenea de a reinstala un sistem de operare.

Vorbim totusi de 12 ani. O perioada enorma in lumea IT-ului, iar diferentele intre XP si Windows 8.1 sunt enorme. Cine mai foloseste astazi dial-up-ul? Mai tineti minte ca pe XP trebuia sa instalezi driverele SATA folosind o discheta? Azi, locul ei e in muzeu (si in unele institutii ale statului :). Internetul a crescut de la 50 de milioane de utilizatori la 2,7 miliarde si peste 800 de milioane de site-uri active.

Pentru un sistem care a aparut pe vremea cand Nokia 3310 facea furori, XP are inca partea lui de celebritate. Totusi, ai o multime de motive pentru care sa-l schimbi. Castigi mai mult la capitolul productivitate, poti instala softuri noi, multe din ele gratuite, poti folosi avantajele cloud-ului si, cel mai important, nu-ti mai bati capul cu eventualele probleme de securitate.

Inca folosesti XP? Intra pe pagina Yoda de Google+ si spune-ne ce vei face dupa 8 aprilie, ca sa nu iei virusi!

Un alt motiv invocat de multi utilizatori e costul unui upgrade.  Nu vorbim de cei care folosesc XP piratat, pentru ca oricum se expun unui risc enorm de securitate. Dar un upgrade la Windows 8.1 nu costa atat de mult pe cat crezi. In plus, pe piata poti gasi o multime de laptop-uri ieftine, cu Windows 8 preinstalat.

Bineinteles, ai si alte variante sa ramai protejat dupa 8 aprilie. Poti schimba sistemul de operare cu unul gratuit, de genul Ubuntu. Daca inca nu esti dispus sa te desparti de XP, macar foloseste un antivirus bun, scapa de programele inutile, schimba browser-ul, tine-ti toate programele actualizate la ultima versiune si salveaza-ti datele importante pe un dvd, stick usb sau in cloud.

MICROSOFT A PREGATIT SI O PETRECERE DE PENSIONARE PENTRU XP

Share articol: