Sistemul de operare pentru care Microsoft a retras suportul in urma cu un an si jumatate este in continuare folosit in tara noastra, iar acest lucru ridica probleme de securitate IT.

Windows XP continua sa fie popular in cadrul IMM-urilor si al institutiilor publice romanesti, potrivit cifrelor Bitdefender citate de ZDNet.com. Compania de securitate anunta ca, in Romania, vechiul sistem de operare este instalat pe 34% dintre calculatoarele firmelor mici si mijlocii si ale statului, care utilizeaza un antivirus Bitdefender. 

In regiunea noastra, doar doua tari ne depasesc: Ucraina, cu 41,2%, si Ungaria, cu 37,5%. Urmeaza Polonia (24%) si Republica Moldova (18,7%). Alte tarii, ca de exemplu Slovacia (10,61%), Bulgaria (6%) si Cehia (4,7%), au reusit sa tina pasul si sa adopte o versiune de Windows mai noua.

Liviu Arsene, senior e-threat analyst la Bitdefender, spune ca parte din problema sunt softurile vechi, care au nevoie de XP pentru a functiona. Specialistul sustine insa ca vulnerabilitatile care au fost descoperite, dar nu si rezolvate, sunt cea mai simpla cale de a ataca un computer. "Migrarea la o versiune mai recenta nu doar ca adauga feature-uri, dar sporeste si securitatea", a declarat Arsene pentru ZDNet.

Expertul estimeaza ca in perioada urmatoare cota de piata a Windows XP va scadea atat in regiunea noastra, ca si global, pentru ca problemele de securitate pe care le ridica retragerea suportului pentru aceasta versiune nu mai pot fi neglijate.

"Totul se reduce la cat de mult valoreaza pentru tine fisierele personale si sensibile, si daca cineva ar avea ceva de castigat daca le-ar accesa si le-ar vinde", spune el.

In Romania, Windows XP este folosit de mai multe companii din domeniul financiar, dar si din constructii. Pe langa compatibilitatea aplicatiilor, alte motive sunt atasamentul emotional fata de XP - un soft care a oferit rezultatele dorite -, costurile unui upgrade hardware si software, si productivitatea mai scazuta pe perioada tranzitiei spre o versiune mai noua.

Bitdefender a publicat un studiu asemanator anul trecut in iulie. Atunci, XP avea o cota de piata de 57% in Romania, cu 23 de procente peste cea din aceasta vara. In sectorul public, 70% dintre calculatoare aveau XP la acea vreme, potrivit declaratiilor autoritatilor romane de la vremea respectiva.

ZDNet mai scrie ca in cazul populatiei, XP este prezent pe numai 14,5% dintre calculatoare, potrivit datelor StatCounter pentru tara noastra.

Un purtator de cuvant al Microsoft Romania a declarat ca estimarile companiei sale privind cota de piata a XP sunt "semnificativ mai mici" decat datele Bitdefender, insa a refuzat sa ofere cifre sau sa comenteze in continuare.

Bitdefender are o cota de piata importanta in Romania, atat pe zona consumer, cat si pe segmentul enterprise. Compania a numarat atat licentele legale, cat si pe cele pirat, iar pirateria in tara noastra este de 62%, potrivit celor mai recente date BSA.

Share articol: