Unele dintre cele mai populare feluri de mâncare sunt cele cu specific asiatic.

Dat faptul că Asia este un continent vast, care pune preț pe tradiție și valori spirituale, popoarelor nu le-a fost greu să dezvolte o cultură gastronomică omogenă. Astfel, această cultură culinară s-a divizat în trei zone distincte:

  • Sud-Vest - India, Pakistan, Sri Lanka, Birmania
  • Nord Est - China, Coreea, Japonia
  • Sud Est - Thailanda, Laos, Cambodgia, Vietnam, Indonezia, Malaezia, Singapore, Brunei.

Printre cele mai populare feluri de mâncare asiatică din România se numără cele cu specific chinezesc și japonez. Dacă ești fanul bucătăriei asiatice, poți comanda mâncare chinezească oriunde te-ai afla în Cluj-Napoca și nu numai. Există nenumărate restaurante asiatice care livrează mâncare la domiciliu.

Însă, dacă tot apreciezi cultura culinară asiatică, iată și câteva detalii despre aceasta!

Cele trei culturi culinare din Asia

Deși multe culturi împărtășesc tradiția de a aduna familia la masă pentru a socializa sau pentru a sărbători, diferitele culturi din Asia și-au dezvoltat fiecare bucătăria etnică prin interacțiunea dintre istorie și mediu.

Așadar, stilul sud-vestic include preparatele specifice din India, Pakistan, Sri Lanka și Birmania. Avându-și rădăcinile în civilizația perso-arabă, consumul de nan (sau lipie) a devenit larg răspândit, împreună cu mielul, kebab-urile (derivate din gătitul turcesc), cât și utilizarea ardeiului iute, ardeiului negru, cuișoarelor și altor mirodenii puternice, împreună cu ghee (ulei de unt).

Curry a devenit, de asemenea, un element principal în această cultură culinară. Pe lângă orez și fasole, chapati-ul obținut din grâu sau orz este, de asemenea, o componentă esențială a stilului sud-vestic.

Cea de-a doua cultură culinară majoră din Asia este tradiția nord-estică, care cuprinde China, Coreea și Japonia. În cultura culinară nord-estică, alimentele și condimentele nu sunt doar simple produse alimentare. Acestea sunt utilizate și ca medicamente pentru a promova un stil de viață sănătos. În plus, mâncarea a fost asociată cu numeroase tradiții religioase, întrucât multe culturi din Asia de nord-est foloseau frecvent mâncarea ca ofrande închinate strămoșilor lor.

În mod cert, bucătăria chineză a devenit cea mai proeminentă dintre toate stilurile de gătit asiatice, cu mai multe stiluri diferite bazate pe regiune - diferența cea mai mare este între stilurile nordice și sudice ale bucătăriei chineze. Pentru preparatele din sud sunt folosite în special verdețurile, în timp ce – din cauza vremii mai reci, preparatele din nord sunt relativ uleioase, fiind utilizat des oțetul și a usturoiul. Dacă vrei să încerci ceva diferit, poți comanda mâncare chinezească la domiciliu. Poți încerca preparate specific regiunii sudice a Chinei, ori poate unele din zona de nord.

De asemenea, În schimb, în ceea ce privește cultura culinară japoneză - sunt populare alimentele crude (adică sushi și sashimi). În Coreea, o mare parte din bucătăria tradițională este centrată pe alimentele făcute la grătar, cu diferite condimente: kim și chi.

Cel de-al treilea stil gastronomic asiatic este cel din sud-est, care include Thailanda, Laos, Cambodgia, Vietnam, Indonezia, Malaezia, Singapore și Brunei. Accentul tradițional în această regiune este pus pe alimentele aromate și ușor preparate, folosind un echilibru delicat de prăjire rapidă, aburire sau fierbere. Pentru preparate sunt folosite condimente, cât și sucuri de citrice și ierburi proaspete precum busuiocul, cilantro și menta.

Instrumente utilizate în bucătăria asiatică

Unul dintre cele mai importante instrumente utilizate în bucătăria din sud-estul Asiei și China este wok-ul. Deoarece familiile tradiționale asiatice nu aveau resurse pentru a face sau a cumpăra mai multe tigăi diferite pentru diferite tipuri de preparate, wok-ul tradițional are un fund unic, rotunjit, și poate fi folosit pentru gătirea multor feluri de mâncare – de la legume, tăiței și până la carne.

De asemenea, satârul este un alt instrument de bucătărie popular – și el poate îndeplini toate funcțiile unui întreg set de cuțite. Și, bineînțeles, nu putem uita de bețișoarele chinezești.

Un amestec de gusturi

Mâncarea asiatică este, în general, un amestec de mai multe gusturi - dulce, acru, sărat, picant și amar. În timp ce bucătăriile occidentale tind să separe gusturile, bucătăria asiatică subliniază o combinație de arome și texturi, adesea într-un singur singur fel de mâncare. Amestecurile de orez sau tăiței cu legume sau o sursă de proteine pot include, de asemenea, ceva crocant, cum ar fi nucile sau ceva mai moale, cum ar fi stafidele.

Delicatesele gastronomice asiatice sunt un răsfăț pentru papilele gustative. Chiar dacă încă nu ai ajuns să le deguști pe frumosul continent asiatic, din fericire ai posibilitatea de a comanda mâncare chinezească chiar la tine acasă.

Share articol: