Timp de milenii întregi a fost mai degrabă un mit, apoi a rămas la stadiul de mister arheologic. Dar acum, un proiect al British Museum a descoperit în sfârșit o minune pierdută care ar putea arunca o nouă lumină asupra nașterii civilizației.

Arheologii care lucrează în sudul Irakului au descoperit palatul vechi de 4.500 de ani asociat cu un rege mitic a cărui bibliotecă îngropată pline de tăblițe de lut ar putea umple golurile unui poem epic antic care a inspirat părți din Biblie. Dr. Sebastien Rey, conducătorul proiectului, a declarat că sub nisipurile deșertului și molozul săpăturilor antice se află „texte importante" și „fragmente antice" care ar putea „schimba modul în care gândim" despre prima civilizație din lume.

Civilizația sumeriană, care a evoluat în principal între 4500 și 1900 î.Hr. a fost prima cultură urbană care a reușit să dezvolte orașe, un sistem de numărare și un sistem de scriere,cea cuneiformă.

Pe măsură ce inovațiile sale au pătruns în epocile ulterioare, cunoștințele despre sumerieni în sine s-au pierdut - până când o echipă franceză condusă de Ernest de Sarzec a găsit orașul antic Girsu, în 1877, o descoperire care a declanșat o căutare de artefacte din această cultură misterioasă.

Acesta a fost explorat pentru o perioadă, apoi a zăcut abandonat timp de peste un secol. Asta până în 2015, când o echipă condusă de British Museum a început să scotocească printre dărâmături. Cercetătorii, care au lucrat împreună cu autoritățile irakiene, au vizitat și palatul lui Gudea, regele sumerian mitic, despre care textele antice spun, de asemenea, că se află în Girsu.

Palatul ar putea conține texte cuneiforme care descriu viața de zi cu zi a orașului și tablete pierdute din Epopeea lui Gilgameș, un poem vechi de 4.000 de ani ale cărui mituri au fost folosite în Biblie, „în principal povestirea potopului". Arheologii cred că în Girsu există un sanctuar al lui Gilgameș care ar putea oferi informații despre acest mit prin intermediul textelor.

„Descoperirea palatului și a templului pierdut are un potențial enorm pentru înțelegerea acestei civilizații importante, aruncând lumină asupra trecutului”, a concluzionat Dr. Hartwig Fischer, directorul British Museum.

Sursa foto: British Museum

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: