Gigantul farmaceutic Pfizer a cheltuit aproape 120 de milioane de dolari pentru a achiziționa o companie australiană care susține că a dezvoltat o aplicație pentru smartphone ce poate diagnostica cu precizie COVID-19 prin analiza sunetului tusei.

Timp de aproximativ un deceniu, mica firmă australiană de asistență medicală digitală ResApp a lucrat la dezvoltarea unui algoritm care poate diagnostica bolile respiratorii prin simpla studiere a sunetului tusei unui pacient. Inițial, sistemul a fost antrenat să diagnosticheze pneumonia, dar până în 2019 cercetătorii au demonstrat că tehnologia poate distinge eficient boli precum astmul și bronșita.

Atunci când a început pandemia, în 2020, echipa a pivotat rapid pentru a încorpora diagnosticele COVID-19 în tehnologia sa de recunoaștere a tusei. La începutul anului 2022, primele date dintr-un studiu pilot de testare a algoritmului COVID au dezvăluit rezultate impresionant de bune.

Testul a constatat că sistemul putea detecta cu precizie 92% cazurile pozitive de COVID doar din sunetul tusei. De asemenea, sistemul a înregistrat o specificitate de 80%, ceea ce înseamnă că doar două din 10 persoane depistate au primit rezultate fals pozitive.

La scurt timp după ce ResApp a dezvăluit aceste rezultate, gigantul farmaceutic Pfizer a început să fie interesat de o achiziție, oferind inițial aproximativ 65 de milioane de dolari pentru această tehnologie. Acum, în cadrul unui anunț oficial, Pfizer a transmis că a fost finalizat un acord prin care va cumpăra ResApp pentru suma uriașă de 116 milioane de dolari.
Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Pfizer a declarat că datele preliminare au fost încurajatoare, iar tranzacția extinde amprenta companiei în sfera sănătății digitale.

„Credem că instrumentul de depistare COVID-19 este următorul pas pentru a oferi potențiale noi soluții pentru consumatori care au ca scop înfrângerea acestei boli", a declarat purtătorul de cuvânt Pfizer pentru ABC News. „Așteptăm cu nerăbdare să perfecționăm în continuare acest algoritm și să lucrăm cu autoritățile de reglementare din întreaga lume pentru a aduce acest produs important consumatorilor cât mai repede posibil."

Echipa ResApp speră ca achiziția de către Pfizer să ajute tehnologia să se dezvolte și să fie implementată pe scară largă în zonele îndepărtate ale lumii. Udantha Abeyratne, unul dintre dezvoltatorii inițiali ai algoritmului, a declarat că scopul proiectului a fost de a contribui la aducerea unor instrumente de diagnostic mai bune în comunitățile din întreaga lume.

„Încă de la început, am avut viziunea de a dezvolta tehnologii scalabile și ieftine pentru a diagnostica bolile pulmonare în întreaga lume - nu doar în Africa subsahariană îndepărtată, ci chiar și în orașe urbane dezvoltate precum New York și Brisbane", a declarat Abeyratne. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: