Cercetatorii ofera noi informatii despre un misterios obiect spatial observat anul trecut.

Obiectul, numit 2016 HO3, a fost observat prima data anul trecut. El se roteste in jurul Pamantului asemeni unui satelit si multi specialisti au crezut ca este de fapt un gunoi spatial.

Recent, astronomii au aflat adevarata lui identitate: este un asteroid care se comporta, aparent, asemeni unui mic satelit natural.

Multi s-au grabit sa declare ca asteroidul poate fi considerat un al doilea satelit natural al Terrei, alaturi de Luna, dar acest lucru nu este tocmai corect.

Asteroidul nu orbiteaza Pamantul, ci se roteste in jurul Soarelui, numai ca in anumite momente orbita lui coincide cu a Pamantului. Astfel, pare sa fie un insotitor spatial al planetei noastre, pentru o anumita perioada de timp, scrie Daily Mail.

2016 HO3 se afla la 30 - 100 de distante lunare de Pamant si este foarte mic (are un diametru de aproximativ 30 de metri), lucru care il face extrem de greu de observat. Compozitia lui este similara unui asteroid.

Studiul publicat recent a fost realizat cu ajutorul Large Binocular Telescope de pe Muntele Gragam, Arizona, conceput special pentru a observa micile obiecte spatiale din apropierea Terrei.

Micul asteroid se afla langa noi de foarte mult timp, dar abia acum a fost observat. Nu este periculos si probabil ne va insoti timp de sute de ani, spun cercetatorii.

Ei au observat in total 5 obiecte spatiale care se comporta asemeni unor sateliti naturali, dar 2016 HO3 are cea mai stabila orbita.

Share articol: