Oamenii de știință au făcut publică încă o fotografie în premieră cu prima gaură neagră pe care au surprins-o vreodată în imagini. 

Cea mai recentă imagine le permite cercetătorilor să măsoare polarizarea și să înțeleagă felul în care acționează câmpurile magnetice în apropierea ei. Toate acestea i-ar putea ajuta pe savanți să înțeleagă undele foarte puternice de energie care par să vină din centrul galaxiei acestei găuri negre, Messier 87 sau M87.

Noua imagine ilustrează felul în care arată o zonă din jurul unei găuri negre în lumină polarizată, așa cum poate fi văzută de oameni în condiții deosebite, atunci când poartă ochelari speciali. Un efect similar se produce și în părțile foarte fierbinți ale spațiului, acolo unde sunt prezente câmpuri magnetice.

Pe lângă faptul că oferă o nouă perspectivă asupra unei zone deja celebre din spațiu, studiul marchează și momentul în care oamenii de știință au reușit să măsoare polarizarea atât de aproape de marginea unei găuri negre.

„Această observație unică înseamnă că putem, pentru prima dată, să mapăm câmpurile magnetice din jurul unei găuri negre”, a spus Derek Ward-Thompson, de la Universitatea din Central Lancashire.

____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: