Stephen Hawking anunta un viitor sumbru in cazul in care nu este controlata dezvoltarea inteligentei artificiale.

“Dezvoltarea inteligentei artificiale ar insemna sfarsitul rasei umane”. Cu aceasta atentionare si-a inceput profesorul Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, pledoaria privind tehnologia folosita chiar de el pentru a comunica.

Avertismentul fizicianului, profesor la catedra de matematica a Universitatii Cambridge, din Marea Britanie, vine in contextul in care dezvoltatorii Intel au creat un nou sistem prin intermediul caruia Stephen Hawking, diagnosticat cu scleroza amiotrofica laterala, ar putea comunica mult mai usor, informeaza BBC.

La acest proiect au lucrat si experti din cadrul companiei britanice Swiftkey, care au contribuit semnificativ la realizarea unei aplicatii care intelege modul de gandire al profesorului si alege cuvintele pe care acesta, potrivit silogismului creat, le-ar putea folosi in continuarea conversatiei.

Stephen Hawking este de parere ca modul in care a evoluat de-a lungul anilor inteligenta artificiala s-a dovedit a fi extrem de folositor, cu toate acestea, acesta este ingrozit de consecintele pe care le-ar putea avea o masinarie care sa depaseasca din punct de vedere al gandirii omul.

“S-ar putea inchide automat, la fel cum s-ar putea reinventa de unul singur. Oamenii, care sunt limitati din punct de vedere biologic, nu i-ar putea tine ritmul”, a explicat profesorul.

“Cred ca vom detine in continuare controlul tehnologiei pentru o perioada buna de timp, dar exista posibilitatea ca tocmai aceasta inventie sa rezolve unele probleme ale omenirii”, este de parere Rollo Carpenter, creatorul Cleverbot, cea mai avansata forma a inteligentei artificiale.

Cleverboat are capacitatea de a “invata” din conversatiile purtate in trecut, reusind sa obtina un scor impresionant in cadrul testului Turing, multi oameni crezand, fara sa stie, ca vorbesc cu alti semeni de-ai lor.

“Nu stim ce s-ar putea intampla daca o masinarie ar avea o inteligenta superioara omului, deci nu putem sti daca acest lucru va fi unul pozitiv, sau unul negativ, iar omenirea ar putea sa fie distrusa de propria inventie”, a adaugat Rollo Carpenter.

In acelasi interviu acordat pentru BBC, Stephen Hawking abordeaza si problema internetului, expunandu-si parerea cu privire la beneficiile si dezavantajele acestuia.

Principala ingrijorare a profesorului este faptul ca internetul va deveni in curand principalul “turn de control” al teroristilor.

“Trebuie luate masuri urgent de catre companiile in cauza pentru a elimina acest risc”, a concluzionat Stephen Hawking.

Stephen Hawking nu e la prima teorie de natura sa dea fiori reci oamenilor. Fizicianul a presupus in urma cu cativa ani si care ar putea fi consecintele unei intalniri cu extraterestrii. “O vizita de-a extraterestrilor ar fi similara cu intalnirea dintre Columb si amerindieni. Si stiti ce s-a intamplat cu bastinasii”.

Totusi, Hawking nu e singurul geniu care emite un avertisment asupra pericolului reprezentat de inteligenta artificiala. In urma cu o luna si fondatorul Tesla, Elon Musk, a spus ca se teme de posibilitatea ca in cel mult 7 ani, o entitate artificiala super-inteligenta sa “scape” pe internet. “Ar trebui sa fim foarte atenti in privinta AI-ului. Daca ar fi sa aleg cel mai mare pericol la adresa omenirii, probabil acesta ar fi”, a declarant Musk in timpul unei conferinte la MIT.

Share articol: