Bebelușii încă nenăscuți sunt mari fani ai morcovilor, dar nu și ai legumelor cu frunze verzi - și „se vede pe fața lor”, au transmis oamenii de știință într-un nou studiu publicat joi.

Cercetătorii de la Universitatea Durham din nord-estul Angliei au declarat că rezultatele reprezintă prima dovadă directă că bebelușii reacționează diferit la mirosuri și gusturi variate chiar înainte de a se naște.

O echipă de oameni de știință a studiat ecografiile 4D a 100 de femei însărcinate și a descoperit că bebelușii expuși la arome de morcov au prezentat în mediul intrauterin reacții similare cu zâmbetul.

Cei expuși la arome de varză kale, în schimb, nu păreau să fie prea încântați și au fost surprinși afișând grimase.

Coordonatorul studiului, Beyza Ustun, a declarat: „O serie de studii au sugerat că bebelușii pot gusta și mirosi în uter, dar acestea se bazează pe rezultatele de după naștere, în timp ce studiul nostru este primul care observă aceste reacții înainte de momentul apariției pe lume. Prin urmare, credem că această expunere repetată la diverse arome înainte de naștere ar putea ajuta la stabilirea preferințelor alimentare după naștere, ceea ce ar putea fi important atunci când ne gândim la mesajele legate de o alimentație sănătoasă”.

După cum știm deja, oamenii experimentează aromele printr-o combinație de gust și miros. La fetuși, se crede că acest lucru s-ar putea întâmpla prin inhalarea și înghițirea lichidului amniotic din uter.

Studiul, publicat în revista Psychological Science, a fost derulat de oameni de știință de la Laboratorul de cercetare fetală și neonatală din Durham și de la Universitatea Aston din Birmingham.

Echipele consideră că descoperirile ar putea aprofunda înțelegerea dezvoltării receptorilor umani de gust și miros, precum și a percepției și memoriei.

Co-autorul cercetării, profesorul Jackie Blissett, de la Universitatea Aston, a declarat: „Am putea susține că expunerile prenatale repetate la arome pot duce la preferințe pentru acele arome experimentate postnatal. Cu alte cuvinte, expunerea fătului la arome mai puțin plăcute, cum ar fi varza, ar putea însemna că acesta se obișnuiește cu acele arome în uter”.

Următorul pas este să examinăm dacă fetușii prezintă în timp răspunsuri mai puțin „ostile" față de aceste arome, ceea ce duce la o mai mare acceptare a lor atunci când bebelușii le gustă pentru prima dată în lumea exterioară.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: