Somnul - la fel ca și mâncatul - este unul dintre acele lucruri de care avem nevoie pentru a trăi, dar se pare că există o mulțime de moduri de a greși atunci când vine vorba despre alegerile potrivite pentru noi. 

Un nou studiu încearcă să facă lumină în cel puțin unul dintre aceste aspecte. Analizând datele colectate de la aproape 500.000 de adulți, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că șapte ore de somn pe noapte reprezintă cantitatea optimă pentru păstrarea sănătății mintale, pentru bunăstare și performanță cognitivă, atunci când vine vorba despre persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani.

„Am identificat o asociere între somn, cu aproximativ șapte ore ca durată optimă, și factorii genetici și cognitivi, structura creierului și sănătatea mintală", scriu cercetătorii în noua lor lucrare. „Analiza a arătat că atât durata insuficientă, cât și cea excesivă a somnului au fost asociate în mod semnificativ cu un declin al funcției cognitive, în timp."

Aproximativ 48.500 dintre participanții la studiu au fost supuși, de asemenea, unui test de neuroimagistică, iar aproape 157.000 de participanți au completat un chestionar online de urmărire a sănătății mintale. Toate aceste instrumente de recoltare de date au fost apoi analizate încrucișat, pentru a oferi o imagine destul de cuprinzătoare a modului în care durata somnului se corelează cu alte aspecte ale sănătății mentale și fizice a oamenilor.

Astfel, prea puțin somn a determinat scăderea tuturor indicatorilor funcției cognitive și ale sănătății mintale analizați de echipă. Dar la fel s-a întâmplat și în cazul somnului prelungit, până la 12-13 ore pe zi în unele cazuri.

„Deși nu putem spune în mod concludent că prea puțin sau prea mult somn cauzează probleme cognitive, analiza noastră care a urmărit indivizii pe o perioadă mai lungă de timp pare să susțină această idee", spune unul dintre cercetători, Jianfeng Feng de la Universitatea Fudan.

Acest studiu este util pentru a arăta că șapte ore de somn pe noapte reprezintă un obiectiv potrivit pentru adulții care vor să se mențină sănătoși pe termen lung. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: