Un nou studiu publicat în revista Social Science and Medicine arată că oamenii care citesc trăiesc mai mult decât cei care nu o fac.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au întrebat 3.635 de participanți de peste 50 de ani despre obiceiurile lor de lectură. Pornind de la aceste date, ei au împărțit cohorta în 3 grupuri: non-cititori, persoane care citesc mai puțin de 3,5 ore pe săptămână și persoane care citesc mai mult de 3,5 ore pe săptămână. Cercetătorii au urmărit fiecare grup timp de 12 ani. Persoanele care au citit cel mai mult au fost femeile cu studii superioare din grupul cu venituri mai mari.

Pe parcursul studiului, cercetătorii au constatat că ambele grupuri de cititori au trăit mai mult decât cei care nu citeau. Cititorii care citeau peste 3,5 ore pe săptămână au trăit cu 23 de luni mai mult decât persoanele care nu citeau deloc. Această prelungire a duratei de viață s-a aplicat tuturor participanților care citeau, indiferent de factorii referitor la sex, avere, educație sau starea de sănătate, arată studiul. Asta înseamnă o reducere cu 20% a mortalității create de o activitate sedentară, adică un lucru cu adevărat surprinzător.

Iar efectele pozitive nu se opresc aici. „Comparativ cu cei care nu citesc cărți, persoanele care citesc au avut un avantaj de supraviețuire de 4 luni", mai arată cercetarea. Dar este important și faptul că ziarele sau revistele nu au aceleași consecințe semnificative.

Motivul pentru care cărțile au avut efecte mai puternice decât periodicele este că cititul cărților implică mai multe facultăți cognitive. Cititorii nu au început cu facultăți cognitive mai înalte decât non-cititorii; pur și simplu s-au angajat în activitatea de lectură, care a sporit aceste facultăți. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: