Pentru prima dată în ultimele decenii, Mauna Loa din Hawaii - cel mai mare vulcan activ din lume - a erupt, înroșind cerul.

Erupția a început în jurul orei locale 23:30 duminică seara în caldera Mauna Loa, potrivit unui comunicat al United States Geological Survey.

„Fluxurile de lavă nu amenință nicio comunitate aflată în aval și toate indiciile arată că erupția va rămâne în zona Riftului de Nord-Est", a precizat USGS. Organizația a adăugat că vânturile ar putea transporta cenușă vulcanică, gaze și sticlă în altă parte.

Avertizarea privind cenușa vulcanică emisă de agenție a determinat companiile aeriene Southwest să anuleze până acum 10 zboruri între Hilo și Honolulu. Agenția de gestionare a situațiilor de urgență din Hawaii și Autoritatea pentru turism din Hawaii au declarat luni dimineață că nu există nicio amenințare imediată pentru zonele populate.

Oficialii nu au emis ordine de evacuare, dar comitatul Hawaii a deschis mai multe adăposturi, relatează Hawaii News Now. Filiala din Honolulu a Serviciului Național de Meteorologie a emis o avertizare privind căderile de cenușă, avertizând că până la un sfert de centimetru de cenușă s-ar putea acumula în unele părți ale insulei.

Oamenii din Hawaii au postat pe rețelele de socializare fotografii și videoclipuri care arată un cer roșu ca sângele după erupție.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: